Možnosti využití bakteriocinů k inhibici gramnegativních bakterií
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Možnosti využití bakteriocinů k inhibici gramnegativních bakterií |
Autor: |
Starostková, Pavlína
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Bakteriociny jsou antimikrobiální proteiny či peptidy různých velikostí zaměřené proti citlivým kmenům stejného nebo blízce příbuzných druhů. Avšak v případě kombinace účinku různých bakteriocinů je možné pozorovat rozšíření inhibičního spektra. Multibakteriocinogenní kmen Escherichia coli 225 izolovaný z bažantů ve svém genomu kóduje koliciny E1, B, M, Ia/Ib a mikrocin B17. Tento kmen byl v předchozí práci vytipován pro další studium inhibice bakterií patogenních či způsobujících kažení potravin. Antibakteriální vlastnosti tohoto kmene byly testovány na vybraných gramnegativních bakteriích izolovaných z potravin a na sbírkových kmenech (Salmonella, Shigella, Escherichia). Na základě výsledků je možno potvrdit, že inhibiční aktivita produkčního kmene E. coli 225 proti kmeni Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420 je nižší ve srovnání se třemi neprodukčními kmeny Escherichia coli a s kmenem Shigella sonnei. Zjištěný inhibiční účinek vpichovou metodou byl potvrzen dalšími mikrobiologickými metodami pouze u bakterií blízce příbuzných s E. coli (neprodukční kmeny E. coli a S. sonnei). Inhibice gramnegativních bakterií dalších rodů (Aeromonas, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmonella, Yersinia) izolovanou směsí bakteriocinů kmene E. coli 225 nebyla prokázána. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/31568
|
Datum:
|
2015-01-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
37806
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet