dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Zemánková, Denisa
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:28:09Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:28:09Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31557
|
|
dc.description.abstract |
Jedlé květy mají řadu pozitivních vlastností, mezi které lze řadit například antimikrobiální, antioxidační či léčivé účinky. Tato bakalářská práce je věnována zjišťování antimikrobiál-ních účinků extraktů jedlých květů, které byly připraveny pomocí Soxhletova extraktoru a vařením vzorku pod zpětným chladičem za použití různých extrakčních činidel. Extrakty získané optimalizovanou metodou byly dále testovány na jejich antimikrobiální účinky. K testování antimikrobiálních účinků byla využita disková difúzní metoda na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, kvasinky a plísně. Z výsledků je patrné, že extrakty z květů rostlin rodů Matricaria, Salvia a Monarda vykazují inhibiční účinky na grampozi-tivní bakterie a extrakty z květů rodu Hosta a Monarda působí inhibičně na některé z testovaných plísní a kvasinek. |
|
dc.format |
58 s. (87 684 znaků). |
|
dc.format.extent |
2485864 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antimikrobiální účinky
|
cs |
dc.subject |
bioaktivní látky
|
cs |
dc.subject |
extrakty
|
cs |
dc.subject |
jedlé květy
|
cs |
dc.subject |
antimicrobial activity
|
en |
dc.subject |
bioactive compounds
|
en |
dc.subject |
extracts
|
en |
dc.subject |
edible flowers
|
en |
dc.title |
Inhibiční účinky extrahovatelných látek z jedlých květů |
|
dc.title.alternative |
Inhibitory Activity of Extractable Compounds from Edible Flowers |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mlček, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2015-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
Edible flowers have many positive qualities such as antimicrobial activity, antioxidant ac-tivity or medicinal effects. This bachelor thesis is focused on searching antimicrobial activi-ty of extracts from edible flowers, which were prepared by using Soxhlet extractor and by boiling the sample under reflux using various extraction agents. Extracts prepared by opti-mized method were further tested for their antimicrobial effects. Antimicrobial activity was tested on selected Gram-positive and Gram-negative bacteria, yeasts and moulds by disc diffusion method. The results show that extracts from flowers of plants of genera Matricar-ia, Salvia and Monarda have antimicrobial activity on Gram-positive bacteria and extracts from flowers of the genus Hosta and Monarda inhibit some of the tested fungi and yeasts. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
37794
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-07 |
|