Inhibiční účinky extrahovatelných látek z jedlých květů
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Inhibiční účinky extrahovatelných látek z jedlých květů |
Autor: |
Zemánková, Denisa
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Jedlé květy mají řadu pozitivních vlastností, mezi které lze řadit například antimikrobiální, antioxidační či léčivé účinky. Tato bakalářská práce je věnována zjišťování antimikrobiál-ních účinků extraktů jedlých květů, které byly připraveny pomocí Soxhletova extraktoru a vařením vzorku pod zpětným chladičem za použití různých extrakčních činidel. Extrakty získané optimalizovanou metodou byly dále testovány na jejich antimikrobiální účinky. K testování antimikrobiálních účinků byla využita disková difúzní metoda na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, kvasinky a plísně. Z výsledků je patrné, že extrakty z květů rostlin rodů Matricaria, Salvia a Monarda vykazují inhibiční účinky na grampozi-tivní bakterie a extrakty z květů rodu Hosta a Monarda působí inhibičně na některé z testovaných plísní a kvasinek. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/31557
|
Datum:
|
2015-01-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
37794
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet