Mražené krémy a jejich reologické vlastnosti
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Sedlačík, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Vybíhalová, Nela
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:26:44Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:26:44Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31129
|
|
dc.description.abstract |
Hlavním tématem bakalářské práce jsou reologické vlastnosti mražených krémů. Znalost reologických vlastností je jedním ze základních předpokladů pro posouzení jejich kvality. Při nízkých teplotách by totiž měl mít mražený krém nízkou tuhost z důvodu jeho snadného nabírání. Naopak při vyšších teplotách by měl být mražený krém krémovitý s pomalým táním, což se projeví zlepšenými organoleptickými vlastnostmi. Rešeršní část bakalářské práce se bude zabývat historií, výrobou a vlastnostmi různých typů mražených krémů. V experimentální části bude prováděna sada měření reologických vlastností několika druhů mražených krémů za různých teplot za účelem posouzení jejich celkové kvality. |
|
dc.format |
47 |
|
dc.format.extent |
2431261 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Mražené krémy
|
cs |
dc.subject |
reologie
|
cs |
dc.subject |
elastické a viskózní vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
frozen creams
|
en |
dc.subject |
rheology
|
en |
dc.subject |
elastic and viscous properties
|
en |
dc.title |
Mražené krémy a jejich reologické vlastnosti |
|
dc.title.alternative |
Ice Cream and its Rheological Properties |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pachlová, Vendula |
|
dc.date.accepted |
2015-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
The fundamental subject of the presented bachelor thesis is rheological properties of frozen creams. Knowledge thereof is one of the basic assumptions for their quality assessment, since at low temperatures the frozen cream should have low solidity for the sake of easy scooping. On the other hand at higher temperatures it should be creamy with slow melting which is reflected in improved organoleptic properties. Literature part of the thesis is going to deal with history, manufacturing and properties of various types of frozen creams. Experimental part will comprise rheological measurements of several frozen creams at different temperatures in order to assess their overall quality. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
33789
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2015-05-04 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account