dc.contributor.advisor |
Rouchal, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Surmová, Heda
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T20:56:13Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T20:56:13Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/28149
|
|
dc.description.abstract |
Náplní bakalářské práce je stručně charakterizovat cyklodextriny, popsat jejich strukturu, fyzikálně-chemické vlastnosti, dále pak pojednat o modifikovaných cyklodextrinech a o využití jak nativních tak modifikovaných cyklodextrinů v různých odvětvích. Významnou část této práce nepředstavuje kapitola zabývající se popisem možných aplikací cyklodextrinů v potravinářském průmyslu, kde se využívají k mnoha účelům, zejména jako přídatné látky pro stabilizaci chutě, vůně, vitamínů a esenciálních olejů, které chrání před nežádoucími změnami. Dále potlačují nepříznivou chuť, vůni a chrání lipofilní komponenty obsažené v potravinářských výrobcích, které jsou citlivé na kyslík a mohou tedy světlem nebo teplem degradovat. V další části práce je pojednáno o možnostech využití cyklodextrinů v jiných odvětvích, jako například v supramolekulární chemii, farmaceutickém průmyslu, organické syntéze či chemii polymerů. |
|
dc.format |
43 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
cyklodextrin
|
cs |
dc.subject |
modifikovaný cyklodextrin
|
cs |
dc.subject |
supramolekulární chemie
|
cs |
dc.subject |
komplex hostitel-host
|
cs |
dc.subject |
cyclodextrin
|
en |
dc.subject |
modified cyclodextrin
|
en |
dc.subject |
supramolecular chemistry
|
en |
dc.subject |
host-guest chemistry
|
en |
dc.title |
Cyklodextriny a jejich aplikace v potravinářství |
|
dc.title.alternative |
Cyclodextrins and Their Applications in Food Industry |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kimmel, Roman |
|
dc.date.accepted |
2014-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work is focused on the brief characterization of cyclodextrins, description of their structure and physico-chemical properties. Further, the preparation of modified cyclodextrins and the application of both native and modified cyclodextrins in many industry areas, is described. Significant part of this work represents chapter describing the application of the cyclodextrins in the food industry. These macrocycles can be used in food industry as additives to stabilize the flavor, aroma, vitamins and essential oils. Moreover, cyclodextrins suppress unfavorable taste and aroma and protect lipophilic components contained in food products which are sensitive to oxygen and can degrade by light and heat. Subsequently, the utilization of cyclodextrins in other branches, such as supramolecular chemistry, pharmaceutical industry, organic and polymer chemistry, is also described. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
33629
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-16 |
|