Cyklodextriny a jejich aplikace v potravinářství
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Cyklodextriny a jejich aplikace v potravinářství |
Autor: |
Surmová, Heda
|
Vedoucí: |
Rouchal, Michal
|
Abstrakt:
|
Náplní bakalářské práce je stručně charakterizovat cyklodextriny, popsat jejich strukturu, fyzikálně-chemické vlastnosti, dále pak pojednat o modifikovaných cyklodextrinech a o využití jak nativních tak modifikovaných cyklodextrinů v různých odvětvích. Významnou část této práce nepředstavuje kapitola zabývající se popisem možných aplikací cyklodextrinů v potravinářském průmyslu, kde se využívají k mnoha účelům, zejména jako přídatné látky pro stabilizaci chutě, vůně, vitamínů a esenciálních olejů, které chrání před nežádoucími změnami. Dále potlačují nepříznivou chuť, vůni a chrání lipofilní komponenty obsažené v potravinářských výrobcích, které jsou citlivé na kyslík a mohou tedy světlem nebo teplem degradovat. V další části práce je pojednáno o možnostech využití cyklodextrinů v jiných odvětvích, jako například v supramolekulární chemii, farmaceutickém průmyslu, organické syntéze či chemii polymerů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/28149
|
Datum:
|
2014-02-10 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
33629
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet