Vliv vybraných faktorů na degradační změny aspartamu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na degradační změny aspartamu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Marcin, Tomáš
dc.date.accessioned 2013-10-13T05:39:32Z
dc.date.available 2013-10-13T05:39:32Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24960
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na charakteristiku aspartamu a jeho fyzikálně-chemické vlastnosti. Bude zkoumat vnější vlivy podporující degradaci aspartamu a také do jaké míry jsou na sobě závislé jednotlivé faktory prostředí. Tato práce potvrzuje nestabilitu aspartamu ve vodném prostředí s různým pH a jeho degradaci na fenylalanin, aspartylfenylalanin a diketopiperazin. Také byla zjištěna vyšší míra degradace pro neutrální a alkalické pH nežli pro kyselé pH. Teplotní stabilita aspartamu byla prokázána jako snižující se s rostoucí teplotou i v závislosti na pH. cs
dc.format 82 s. (81 140 znaků) cs
dc.format.extent 4749998 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject aspartam cs
dc.subject diketopiperazin cs
dc.subject aspartylfenylalanin cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject pH cs
dc.subject čas cs
dc.subject aspartame en
dc.subject diketopiperazine en
dc.subject asapartyl fenylalanine en
dc.subject HPLC en
dc.subject pH en
dc.subject time en
dc.title Vliv vybraných faktorů na degradační změny aspartamu cs
dc.title.alternative The Effect of Selected Factors on Degradation Changes of Aspartame en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2013-06-12
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on the characteristics of the aspartame and its physico-chemical properties. It will examine the external influences that support the degradation of the aspartame and also to what extent they are dependent on each individual environmental factors. This study confirms the instability of aspartame in aqueous environments with varying pH and its degradation to phenylalanine, diketopiperazine and aspartylfenylalanin. Higher rate of degradation was also found for neutral and alkaline pH than for the acid pH. Thermal stability of the aspartame has been shown to be decreasing with increasing temperature in dependence on pH. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30814
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
marcin_2013_dp.pdf 4.529Mb PDF View/Open
marcin_2013_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
marcin_2013_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account