dc.contributor.advisor |
Buňka, František
|
|
dc.contributor.author |
Marcin, Tomáš
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T05:39:32Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T05:39:32Z |
|
dc.date.issued |
2013-01-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24960
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na charakteristiku aspartamu a jeho fyzikálně-chemické vlastnosti. Bude zkoumat vnější vlivy podporující degradaci aspartamu a také do jaké míry jsou na sobě závislé jednotlivé faktory prostředí. Tato práce potvrzuje nestabilitu aspartamu ve vodném prostředí s různým pH a jeho degradaci na fenylalanin, aspartylfenylalanin a diketopiperazin. Také byla zjištěna vyšší míra degradace pro neutrální a alkalické pH nežli pro kyselé pH. Teplotní stabilita aspartamu byla prokázána jako snižující se s rostoucí teplotou i v závislosti na pH. |
cs |
dc.format |
82 s. (81 140 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
4749998 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aspartam
|
cs |
dc.subject |
diketopiperazin
|
cs |
dc.subject |
aspartylfenylalanin
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
pH
|
cs |
dc.subject |
čas
|
cs |
dc.subject |
aspartame
|
en |
dc.subject |
diketopiperazine
|
en |
dc.subject |
asapartyl fenylalanine
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
pH
|
en |
dc.subject |
time
|
en |
dc.title |
Vliv vybraných faktorů na degradační změny aspartamu |
cs |
dc.title.alternative |
The Effect of Selected Factors on Degradation Changes of Aspartame |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2013-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on the characteristics of the aspartame and its physico-chemical properties. It will examine the external influences that support the degradation of the aspartame and also to what extent they are dependent on each individual environmental factors. This study confirms the instability of aspartame in aqueous environments with varying pH and its degradation to phenylalanine, diketopiperazine and aspartylfenylalanin. Higher rate of degradation was also found for neutral and alkaline pH than for the acid pH. Thermal stability of the aspartame has been shown to be decreasing with increasing temperature in dependence on pH. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30814
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-02 |
|