Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accessioned 2013-10-13T01:08:26Z
dc.date.available 2013-10-13T01:08:26Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24826
dc.description.abstract Tato práce byla zaměřena na studium metabolických drah biosyntézy putrescinu u vybraných kmenů rodu Lactobacillus a na podmínky ovlivňující produkci biogenních aminů probiotickým kmenem Lactobacillus rhamnosus. Metodou PCR bylo zjištěno, že hlavní cestou syntézy putrescinu u kmenů Lb. curvatus je agmatideaminázová dráha. Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie byl sledován vliv pH, koncentrace NaCl a koncentrace laktózy na dekarboxylázovou aktivitu kmene Lactobacillus rhamnosus. Za daných kultivačních podmínek byl nejvíce produkovaným biogenním aminem spermin. Detekované množství sperminu se pohybovala v rozmezí 17,9 ? 24,3 mg/l kultivačního média. Vliv pH byl nejvýraznější u produkce spermidinu a putrescinu. Hodnota pH 5,0 působila inhibičně na produkci spermidinu a také se výrazně snížila produkce putrescinu. V kultivačních médiích obsahující 2 % (w/v) NaCl bylo detekováno nejvyšší množství tyraminu (12,6 mg/l) a putrescinu (10,6 mg/l). cs
dc.format 73 s. (93 522 znaků) cs
dc.format.extent 3285634 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject laktobacily cs
dc.subject probiotika cs
dc.subject polymerázová řetězová reakce cs
dc.subject vysokoúčinná kapalinová chromatografie cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject lactobacilli en
dc.subject probiotics en
dc.subject polymerase chain reaction en
dc.subject high performance liquid chromatography en
dc.title Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky cs
dc.title.alternative Factors Influencing the Ability of Probiotic Bacteria to Form Biogenic Amines en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Prodělalová, Jana
dc.date.accepted 2013-06-10
dc.description.abstract-translated This work was focused on the study of metabolic pathways of putrescine biosynthesis by selected strains of Lactobacillus and the effect of selected factors on the production of biogenic amines with probiotic strain Lactobacillus rhamnosus. PCR detection showed that the major pathway of putrescine synthesis in strains Lb. curvatus is agmatideaminase pathway. Using high performance liquid chromatography, the influence of pH, concentration of NaCl and the concentration of lactose on decarboxylase activity Lactobacillus rhamnosus was tested. Under these conditions was the most produced biogenic amine spermine. The amount of spermine ranged from 17.9 to 24.3 mg/l culture medium. Effect of pH was most pronounced for the putrescine and spermidine production. PH 5.0 acted by inhibiting the production of spermidine and also significantly reduced the production of putrescine. The culture media containing 2% (w/v) NaCl were detected maximum amount of tyramine (12.6 mg/l) and putrescine (10.6 mg/l). en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30775
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
purevdorj_2013_dp.pdf 3.133Mb PDF View/Open
purevdorj_2013_vp.pdf 175.4Kb PDF View/Open
purevdorj_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account