Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky
Autor: Purevdorj, Khatantuul
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Tato práce byla zaměřena na studium metabolických drah biosyntézy putrescinu u vybraných kmenů rodu Lactobacillus a na podmínky ovlivňující produkci biogenních aminů probiotickým kmenem Lactobacillus rhamnosus. Metodou PCR bylo zjištěno, že hlavní cestou syntézy putrescinu u kmenů Lb. curvatus je agmatideaminázová dráha. Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie byl sledován vliv pH, koncentrace NaCl a koncentrace laktózy na dekarboxylázovou aktivitu kmene Lactobacillus rhamnosus. Za daných kultivačních podmínek byl nejvíce produkovaným biogenním aminem spermin. Detekované množství sperminu se pohybovala v rozmezí 17,9 ? 24,3 mg/l kultivačního média. Vliv pH byl nejvýraznější u produkce spermidinu a putrescinu. Hodnota pH 5,0 působila inhibičně na produkci spermidinu a také se výrazně snížila produkce putrescinu. V kultivačních médiích obsahující 2 % (w/v) NaCl bylo detekováno nejvyšší množství tyraminu (12,6 mg/l) a putrescinu (10,6 mg/l).
URI: http://hdl.handle.net/10563/24826
Datum: 2013-01-16
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 30775


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
purevdorj_2013_dp.pdf 3.133Mb PDF Zobrazit/otevřít
purevdorj_2013_vp.pdf 175.4Kb PDF Zobrazit/otevřít
purevdorj_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet