Významné výživové látky v cibulové zelenině
Show full item record
No preview available
Title:
|
Významné výživové látky v cibulové zelenině |
Author: |
Miklas, Radek
|
Advisor: |
Vojtíšková, Petra
|
Abstract:
|
Tato bakalářská práce se zabývá významnými výživovými látkami v cibulové zelenině. Věnuje se historii cibulovin, dále popisuje jednotlivé druhy cibulové zeleniny, jejich mor-fologii a způsob pěstování. Samostatná kapitola je věnována chemickému složení cibulovin se zaměřením na obsah významných výživových látek. Mezi nejdůležitější druhy patří ci-bule, česnek, pažitka a pór. Mají vysoký obsah ochranných a vonných látek. Sirné slouče-niny, zejména allicin a alliin, tvoří důležitou skupinu vonných a chuťových látek. Cibulo-viny navíc obsahují i látky léčivé. Mezi nejdůležitější látky s léčebnými a nutričně prospěš-nými vlastnostmi patří sirné sloučeniny, glycidy, vitaminy a bezsirná antibiotika. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24459
|
Date:
|
2013-02-11 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Discipline:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Grade for thesis and defense:
|
A
29256
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account