Významné výživové látky v cibulové zelenině
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Významné výživové látky v cibulové zelenině |
Autor: |
Miklas, Radek
|
Vedoucí: |
Vojtíšková, Petra
|
Abstrakt:
|
Tato bakalářská práce se zabývá významnými výživovými látkami v cibulové zelenině. Věnuje se historii cibulovin, dále popisuje jednotlivé druhy cibulové zeleniny, jejich mor-fologii a způsob pěstování. Samostatná kapitola je věnována chemickému složení cibulovin se zaměřením na obsah významných výživových látek. Mezi nejdůležitější druhy patří ci-bule, česnek, pažitka a pór. Mají vysoký obsah ochranných a vonných látek. Sirné slouče-niny, zejména allicin a alliin, tvoří důležitou skupinu vonných a chuťových látek. Cibulo-viny navíc obsahují i látky léčivé. Mezi nejdůležitější látky s léčebnými a nutričně prospěš-nými vlastnostmi patří sirné sloučeniny, glycidy, vitaminy a bezsirná antibiotika. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24459
|
Datum:
|
2013-02-11 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
29256
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet