Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body při výrobě sušenek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body při výrobě sušenek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Černíková, Michaela
dc.contributor.author Jílková, Pavla
dc.date.accessioned 2013-10-10T17:50:41Z
dc.date.available 2013-10-10T17:50:41Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23594
dc.description.abstract Hazard analysis and critical control point (HACCP), nebo-li analýza nebezpečí a kritické kontrolní body, je systém, který umožňuje výrobcům potravin identifikovat klíčové kroky pro předcházení, kontrolu a eliminaci nebezpečí spojených s jejich produkty potravin. Jedním z nejdůležitějších kroků při sestavování HACCP systému je analýza nebezpečí, která zkoumá reálná a potenciální rizika biologického, chemického i fyzikálního charakte-ru spojená s produktem jako možným zdrojem onemocnění z potravin. Cílem této práce bylo seznámení se s technologií výroby sušenek a zavedení fungujícího systému analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů v konkrétní provozovně. Po provedené analýze nebezpečí byl v celé výrobě sušenek stanoven jeden kritický kontrolní bod, a to teplota sušenek před balením. Horní kritická mez tohoto kritického kontrolního bodu byla stano-vena na 25 °C. Hlavním důvodem rozhodnutí o stanovení tohoto kritického kontrolního bodu je možné zapaření výrobku a především následný rozvoj plísní při zabalení příliš tep-lé sušenky. cs
dc.format 110 s. cs
dc.format.extent 1651054 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject HACCP cs
dc.subject kritický kontrolní bod cs
dc.subject analýza nebezpečí cs
dc.subject sušenky cs
dc.subject HACCP en
dc.subject Critical Control Point en
dc.subject hazard analysis en
dc.subject cookies en
dc.title Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body při výrobě sušenek cs
dc.title.alternative Hazard Analysis and Critical Control Points in the Production of Biscuits en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2013-05-27
dc.description.abstract-translated Hazard analysis and critical control point (HACCP) is a system, which producers of food-stuff can identify the key steps for preventing, controlling, or eliminating hazards associa-ted with their products. One of the most important steps in preparing of HACCP system is hazard analysis, that examines the real and potential risks of biological, chemical and physical character associated with the product as a possible source of foodborne disea-ses. The aim of this thesis was to study the technology of biscuits and to implement a functional system of hazard analysis and critical control points in a specific esta-blishment. After analyzing the risk in the production of biscuits was determined one criti-cal control point, the temperature of biscuits before packaging. The upper critical limit in this critical control point was set at 25°C. The main mason for decision for establishing this critical control point was possibility of dampness the product and especially the sub-sequent development of mold after packing too hot biscuits. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 31052
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-14


Files in this item

Files Size Format View
jílková_2013_dp.pdf 1.574Mb PDF View/Open
jílková_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
jílková_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account