dc.contributor.advisor |
Pospíšil, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Skákal, Oldřich
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T15:53:08Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T15:53:08Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23285
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na získání informací o vlivu tvrdosti vody na technologie zpracování pokrmů. Nejdříve se zabývá vymezením pojmu ?tvrdost vody?, věnuje se historii a používání tohoto termínu, způsobům jejího určení a jevům, které tvrdost vody ovlivňují. V další části se práce teoreticky zaměřuje na pozitivní i negativní vlivy tvrdosti vody v různých oborech zpracování pokrmů. Zvláštní pozornost je věnována účinkům tvrdé či měkké vody na zdraví člověka. V poslední části pak práce poukazuje na způsoby, kterými se dají negativní vlivy tvrdosti vody v různých oborech minimalizovat, či zcela odstranit. |
cs |
dc.format |
81s. |
cs |
dc.format.extent |
2620223 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
tvrdost vody
|
cs |
dc.subject |
vápník
|
cs |
dc.subject |
hořčík
|
cs |
dc.subject |
vápenato-uhličitanová rovnováha
|
cs |
dc.subject |
stabilita vody
|
cs |
dc.subject |
vodní kámen
|
cs |
dc.subject |
chelatometrie
|
cs |
dc.subject |
spektrometrie
|
cs |
dc.subject |
demineralizace
|
cs |
dc.subject |
separační membrány
|
cs |
dc.subject |
iontová výměna
|
cs |
dc.subject |
water hardness
|
en |
dc.subject |
calcium
|
en |
dc.subject |
magnesium
|
en |
dc.subject |
calcium-carbonate equilibrium
|
en |
dc.subject |
water stability
|
en |
dc.subject |
water stone
|
en |
dc.subject |
chelatometry
|
en |
dc.subject |
spectroscopy
|
en |
dc.subject |
demineralization
|
en |
dc.subject |
membrane separation
|
en |
dc.subject |
ion exchange
|
en |
dc.title |
Vliv tvrdosti vody na technologie zpracování pokrmů. |
cs |
dc.title.alternative |
Influence of Water Hardness on the Food Processing Technologies. |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Nezhyba, Luděk |
|
dc.date.accepted |
2012-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work is focused on summarizing information on the effects of water hardness on the technology of food processing. First of all these study deals with the definition of the term "water hardness", dedicated to the history and application this term, ways of identification and effect that affect the hardness of water. The next section focuses on the theoretical work of both positive and negative effects of water hardness in different fields of foodprocessing. Particular attention is paid to the effects of hard and soft water on human health. The last part of the study points to ways in which can be negative effects of water hardness in different fields to minimize or completely removed. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18591
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25795
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|