Vliv kvality suroviny a podmínek extruze na kvalitu extrudovaných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv kvality suroviny a podmínek extruze na kvalitu extrudovaných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Burešová, Iva
dc.contributor.author Lichnovský, Miroslav
dc.date.accessioned 2013-10-08T05:11:14Z
dc.date.available 2013-10-08T05:11:14Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22270
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo popsat a zhodnotit vliv chemického složeni a fyzikálních vlastnosti kukuřičné mouky a krupice na kvalitu extrudovaných výrobků. V teoretické části je popsána konstrukce extruderu a faktory ovlivňující extruzní proces. praktické části byly laboratorně stanoveny obsahy hlavních chemických složek a zhodno-cen jejich vliv na texturu a objemovou hmotnost extrudátu. Vztahy mezi jednotlivými pa-rametry byly statisticky vyhodnoceny. Bylo zjištěno, že vyšší obsah vody a bílkovin a větší granulace suroviny, významně zvyšuje objemovou hmotnost extrudátů. Vyšší obsah bílko-vin zlepšuje elasticitu těsta a umožňuje větší expanzi produktů cs
dc.format 72 s. cs
dc.format.extent 2879266 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject extruze cs
dc.subject kukuřičná krupice cs
dc.subject mazovatění cs
dc.subject textura cs
dc.subject objemová hmotnost cs
dc.subject Extrusion en
dc.subject corn grits en
dc.subject gelatination en
dc.subject texture en
dc.subject bulk density en
dc.title Vliv kvality suroviny a podmínek extruze na kvalitu extrudovaných výrobků cs
dc.title.alternative Effect of Raw Material Quality on Extruded Products en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kopřiva, Miroslav
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated The aim of diploma thesis was to describe and evaluate the influence of the raw material chemical composition and physical characteristics on the extruded products qual-ity. In the theoretical part the extruder design and the factors affecting the process were described. In the practical part the content of the main chemical components was determined by laboratory analysis and the evaluation of their effects on the texture and bulk density of the extrudates was made. The relationships between parameters were statistically evaluated. It was found the higher water and protein content and higher granulation of the raw material significantly increased bulk density of the extrudates. Higher protein content enhanced the dough elasticity and allows greater expansion of the products. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25598
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
lichnovský_2012_dp.pdf 2.745Mb PDF View/Open
lichnovský_2012_vp.doc 96Kb Microsoft Word View/Open
lichnovský_2012_op.doc 104.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account