Vliv kvality suroviny a podmínek extruze na kvalitu extrudovaných výrobků
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Burešová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Lichnovský, Miroslav
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T05:11:14Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T05:11:14Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22270
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo popsat a zhodnotit vliv chemického složeni a fyzikálních vlastnosti kukuřičné mouky a krupice na kvalitu extrudovaných výrobků. V teoretické části je popsána konstrukce extruderu a faktory ovlivňující extruzní proces. praktické části byly laboratorně stanoveny obsahy hlavních chemických složek a zhodno-cen jejich vliv na texturu a objemovou hmotnost extrudátu. Vztahy mezi jednotlivými pa-rametry byly statisticky vyhodnoceny. Bylo zjištěno, že vyšší obsah vody a bílkovin a větší granulace suroviny, významně zvyšuje objemovou hmotnost extrudátů. Vyšší obsah bílko-vin zlepšuje elasticitu těsta a umožňuje větší expanzi produktů |
cs |
dc.format |
72 s. |
cs |
dc.format.extent |
2879266 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
extruze
|
cs |
dc.subject |
kukuřičná krupice
|
cs |
dc.subject |
mazovatění
|
cs |
dc.subject |
textura
|
cs |
dc.subject |
objemová hmotnost
|
cs |
dc.subject |
Extrusion
|
en |
dc.subject |
corn grits
|
en |
dc.subject |
gelatination
|
en |
dc.subject |
texture
|
en |
dc.subject |
bulk density
|
en |
dc.title |
Vliv kvality suroviny a podmínek extruze na kvalitu extrudovaných výrobků |
cs |
dc.title.alternative |
Effect of Raw Material Quality on Extruded Products |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kopřiva, Miroslav |
|
dc.date.accepted |
2012-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of diploma thesis was to describe and evaluate the influence of the raw material chemical composition and physical characteristics on the extruded products qual-ity. In the theoretical part the extruder design and the factors affecting the process were described. In the practical part the content of the main chemical components was determined by laboratory analysis and the evaluation of their effects on the texture and bulk density of the extrudates was made. The relationships between parameters were statistically evaluated. It was found the higher water and protein content and higher granulation of the raw material significantly increased bulk density of the extrudates. Higher protein content enhanced the dough elasticity and allows greater expansion of the products. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25598
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account