dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Bartoš, Zdeněk
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T17:42:08Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T17:42:08Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21969
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na problematiku týkající se výživy vězňů ve Vazební věznici Olomouc v rámci Vězeňské služby České republiky. Teoretická část práce se zabývá přehledem informací a poznatků o výživě, obsahuje doporučenou energetickou hodnotu stravy vězněných osob včetně výživových dávek pro jednotlivé kategorie obviněných a odsouzených. Praktická část je založena na zpracování jídelních lístků, sestavených odborným personálem oddělení logistiky, analyzuje naplňování energetických potřeb a doporučených nutričních faktorů a vyhodnocuje rozdíl mezi skutečnou a doporučenou hodnotou. Šetřením bylo zjištěno, že doporučené hodnoty stravy vězňů z hlediska energetického příjmu a plnění nutričních faktorů, jsou překračovány, jak u vězněných osob pracovně nezařazených, tak i vězňů v pracovním režimu, a to i z pohledu výdeje stravy během všech ročních období. U pracovně nezařazených osob je však rozdíl mezi doporučenými a skutečnými hodnotami velký a třeba jej co nejvíce eliminovat. Je třeba upravit skladbu jídel při sestavování jídelních lístků, zejména o potraviny s nižším obsahem bílkovin a nižším obsahem tuků, podávat více ovoce a zeleniny. Doporučujeme zvýšení fyzické aktivity vězněných osob, např. prodloužením doby vycházek obviněných a odsouzených nebo větším využitím sportovního zařízení v objektu věznice, nákup kvalitnějších surovin, zejména v oblasti tuků a olejů, zařadit do jídelníčku více rybího masa, cereálií, mléka a mléčných výrobků. |
cs |
dc.format |
99 s. |
cs |
dc.format.extent |
3042198 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
výživa vězňů
|
cs |
dc.subject |
doporučené denní dávky
|
cs |
dc.subject |
energetická hodnota
|
cs |
dc.subject |
nutriční faktory
|
cs |
dc.subject |
jídelní lístek
|
cs |
dc.subject |
vyhodnocení jídelního lístku
|
cs |
dc.subject |
peněžní limity
|
cs |
dc.subject |
fyzická aktivita
|
cs |
dc.subject |
prison nutrition
|
en |
dc.subject |
recommended daily ration
|
en |
dc.subject |
energy value
|
en |
dc.subject |
nutritional factors
|
en |
dc.subject |
menu
|
en |
dc.subject |
evaluation of menu
|
en |
dc.subject |
financial limits
|
en |
dc.subject |
physical activity
|
en |
dc.title |
Energetická hodnota stravy vězňů Vazební věznice |
cs |
dc.title.alternative |
Energy Value of Diets of Prisoners in Custodial Jail. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vojtíšková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2012-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis focuses on the issues concerning nutrition of prisoners at the custodial prison in Olomouc within the prison service in the Czech Republic. The theoretical part of the thesis deals with the survey of information and knowledge about nutrition. It consists recommended energy value of food of imprisoned people including nutritional amounts for individual categories of those accused and convicted. The practical part is based on the processing of meal menus that are compiled by professional staff of the logistic department. It analyzes the meeting of energy needs and recommended nutritional factors and it evaluates the difference between the real and the recommended values. The survey shows that the recommended values of prisoners' nutrition are exceeded from the point of energy intake, fulfillment of nutritional factors and meal distribution during all the seasons of the year . They are exceeded by prisoners without labour inclusion as well as by prisoners included in the labour mode. Therefore, the big difference between the recommended and the real values by those who are not labour included should be eliminated as far as possible. There is need to adjust the composition of meals when compiling meal menus, particularly, to reduce foodstuffs with lower protein and fat content as well as to provide more fruit and vegetables. It is recommended to increase physical activity of those imprisoned, e.g. to extend their time walks or to use sports facilities in the buildings of prison more. We also recommend to purchase quality ingredients, especially fat and oil, and to include more fish, cereals, milk and dairy products on the menu list. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25688
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|