Energetická hodnota stravy vězňů Vazební věznice
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Energetická hodnota stravy vězňů Vazební věznice |
Autor: |
Bartoš, Zdeněk
|
Vedoucí: |
Kráčmar, Stanislav
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce je zaměřena na problematiku týkající se výživy vězňů ve Vazební věznici Olomouc v rámci Vězeňské služby České republiky. Teoretická část práce se zabývá přehledem informací a poznatků o výživě, obsahuje doporučenou energetickou hodnotu stravy vězněných osob včetně výživových dávek pro jednotlivé kategorie obviněných a odsouzených. Praktická část je založena na zpracování jídelních lístků, sestavených odborným personálem oddělení logistiky, analyzuje naplňování energetických potřeb a doporučených nutričních faktorů a vyhodnocuje rozdíl mezi skutečnou a doporučenou hodnotou. Šetřením bylo zjištěno, že doporučené hodnoty stravy vězňů z hlediska energetického příjmu a plnění nutričních faktorů, jsou překračovány, jak u vězněných osob pracovně nezařazených, tak i vězňů v pracovním režimu, a to i z pohledu výdeje stravy během všech ročních období. U pracovně nezařazených osob je však rozdíl mezi doporučenými a skutečnými hodnotami velký a třeba jej co nejvíce eliminovat. Je třeba upravit skladbu jídel při sestavování jídelních lístků, zejména o potraviny s nižším obsahem bílkovin a nižším obsahem tuků, podávat více ovoce a zeleniny. Doporučujeme zvýšení fyzické aktivity vězněných osob, např. prodloužením doby vycházek obviněných a odsouzených nebo větším využitím sportovního zařízení v objektu věznice, nákup kvalitnějších surovin, zejména v oblasti tuků a olejů, zařadit do jídelníčku více rybího masa, cereálií, mléka a mléčných výrobků. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/21969
|
Datum:
|
2012-01-06 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
25688
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet