dc.contributor.advisor |
Rouchal, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Mirošová, Pavla
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T11:56:25Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T11:56:25Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21806
|
|
dc.description.abstract |
Volné těkavé látky a jejich zastoupení v čaji mají zásadní vliv na jeho výsledné aroma a představují tak zásadní ukazatel jeho senzorické kvality. Tyto látky vybraných druhů nefermentovaného zeleného čaje byly získány pomocí dvou extrakčních metod, kterými byly destilace vodní parou a simultánní destilace-extrakce, a identifikovány metodou strukturní analýzy GC-MS. Na základě získaných výsledků bylo provedeno porovnání obsahu těkavých látek v jednotlivých vzorcích čaje, účinnost použitých extrakčních metod a opakovatelnost metody GC-MS. Součástí práce je také krátká rešerše pojednávající o extrakčních metodách vhodných pro izolaci těkavých látek a metodách jejich stanovení. Samostatná kapitola je věnována hmotnostní spektrometrii. |
cs |
dc.format |
76 |
cs |
dc.format.extent |
7145907 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
volné těkavé látky
|
cs |
dc.subject |
destilace vodní parou
|
cs |
dc.subject |
simultánní destilace-extrakce
|
cs |
dc.subject |
GC-MS
|
cs |
dc.subject |
nefermentovaný čaj
|
cs |
dc.subject |
volatile flavour compounds
|
en |
dc.subject |
hydrodistillation
|
en |
dc.subject |
simultaneous distillation-extraction
|
en |
dc.subject |
GC-MS
|
en |
dc.subject |
unfermented tea
|
en |
dc.title |
Stanovení těkavých látek ve vybraných typech nefermentovaných čajů metodou GC-MS |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of Volatile Compounds in Several Types of Non-Fermented Teas by GC-MS. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2012-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
Content of the volatile flavour compounds in tea plays a major role in its specific aroma, which also essentially contribute to sensory quality of made tea. These volatiles of pre-selected types of unfermented green teas were extracted by using the hydrodistillation and simultaneous distillation-extraction techniques and investigated by GC-MS. On the basis of achieved results the comparison between volatile compounds in individual kinds of used teas, efficiency of applied extraction methods and repeatability of GC-MS analysis were made. As an important part of this thesis were as well a brief search dealing with suitable extraction methods for isolation and determination of volatiles and mass spectrometry instrumentation possibilities. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25750
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-02 |
|