dc.contributor.advisor |
Ponížil, Petr
|
|
dc.contributor.author |
Křemen, Filip
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T04:45:36Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T04:45:36Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21620
|
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá měření velikosti pórů ve vzorcích připraveného pečiva - chleba. K odhadu velikosti pórů a její distribuci je použita metoda fotografování nasvíceného řezu, který je následně počítačově zpracován za využití Euklidovské distanční mapy a Voronoi-ovy teselace. Na základě navržené sítě řezů je v konečné fázi zrekonstruována reálná struk-tura pórů. Výhodou metody je, že nezískáme pouze střední hodnotu velikosti pórů, ale dis-tribuci jejich velikostí. Navrženou metodu lze aplikovat nejen na jiné druhy pečiva, ale i obecně na pěny, např. polymerní. Ve srovnání s počítačovou tomografií se jedná o velmi jednoduchou a levnou metodu. Druhá ze zkoušených metod byla založena na znalosti dél-ky tětiv protínající tyto póry, z nichž se poté vypočítal samotný objem pórů. |
cs |
dc.format |
60 |
cs |
dc.format.extent |
4847213 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Distribuce velikosti pórů
|
cs |
dc.subject |
Hustota
|
cs |
dc.subject |
Pečivo
|
cs |
dc.subject |
Voronoiova teselace
|
cs |
dc.subject |
Tětivy
|
cs |
dc.subject |
Pore size distribution
|
en |
dc.subject |
Density
|
en |
dc.subject |
Pastry
|
en |
dc.subject |
Voronoi Tessellation
|
en |
dc.subject |
Chords
|
en |
dc.title |
Měření velikosti pórů v pečivu |
cs |
dc.title.alternative |
Pore Size Measurement in Bakery Products |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Matoušek, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2012-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The work deals with measuring pore sizes in samples of prepared pastry ? bread. For the estimation of pore sizes and the distribution of pore sizes, a method of photographing illuminated-cuts was employed. Consequently, the pictures were computationally processed using Euclidean distance map and Voronoi Tessellation. On the basis of proposed network of pores sections the real structure of spherical pores is reconstructed in the final step. The advantage of the method is obtaining not only the mean value of pore size but also the size distribution. The developed method can be applied also on the others types of pastry or in general on foams (e.g. polymeric foams). In comparison with computer tomography the method is quite simple and cheap.The second of tested methods was based on the knowledge of length of the chords intersecting the pore cuts. The pore volumes calculating was direct. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19584
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25817
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-11 |
|