Měření velikosti pórů v pečivu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Měření velikosti pórů v pečivu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ponížil, Petr
dc.contributor.author Křemen, Filip
dc.date.accessioned 2013-10-07T04:45:36Z
dc.date.available 2013-10-07T04:45:36Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21620
dc.description.abstract Práce se zabývá měření velikosti pórů ve vzorcích připraveného pečiva - chleba. K odhadu velikosti pórů a její distribuci je použita metoda fotografování nasvíceného řezu, který je následně počítačově zpracován za využití Euklidovské distanční mapy a Voronoi-ovy teselace. Na základě navržené sítě řezů je v konečné fázi zrekonstruována reálná struk-tura pórů. Výhodou metody je, že nezískáme pouze střední hodnotu velikosti pórů, ale dis-tribuci jejich velikostí. Navrženou metodu lze aplikovat nejen na jiné druhy pečiva, ale i obecně na pěny, např. polymerní. Ve srovnání s počítačovou tomografií se jedná o velmi jednoduchou a levnou metodu. Druhá ze zkoušených metod byla založena na znalosti dél-ky tětiv protínající tyto póry, z nichž se poté vypočítal samotný objem pórů. cs
dc.format 60 cs
dc.format.extent 4847213 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Distribuce velikosti pórů cs
dc.subject Hustota cs
dc.subject Pečivo cs
dc.subject Voronoiova teselace cs
dc.subject Tětivy cs
dc.subject Pore size distribution en
dc.subject Density en
dc.subject Pastry en
dc.subject Voronoi Tessellation en
dc.subject Chords en
dc.title Měření velikosti pórů v pečivu cs
dc.title.alternative Pore Size Measurement in Bakery Products en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Matoušek, Tomáš
dc.date.accepted 2012-06-18
dc.description.abstract-translated The work deals with measuring pore sizes in samples of prepared pastry ? bread. For the estimation of pore sizes and the distribution of pore sizes, a method of photographing illuminated-cuts was employed. Consequently, the pictures were computationally processed using Euclidean distance map and Voronoi Tessellation. On the basis of proposed network of pores sections the real structure of spherical pores is reconstructed in the final step. The advantage of the method is obtaining not only the mean value of pore size but also the size distribution. The developed method can be applied also on the others types of pastry or in general on foams (e.g. polymeric foams). In comparison with computer tomography the method is quite simple and cheap.The second of tested methods was based on the knowledge of length of the chords intersecting the pore cuts. The pore volumes calculating was direct. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19584 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25817
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-11


Files in this item

Files Size Format View
křemen_2012_bp.pdf 4.622Mb PDF View/Open
křemen_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
křemen_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account