Měření velikosti pórů v pečivu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Měření velikosti pórů v pečivu |
Autor: |
Křemen, Filip
|
Vedoucí: |
Ponížil, Petr
|
Abstrakt:
|
Práce se zabývá měření velikosti pórů ve vzorcích připraveného pečiva - chleba. K odhadu velikosti pórů a její distribuci je použita metoda fotografování nasvíceného řezu, který je následně počítačově zpracován za využití Euklidovské distanční mapy a Voronoi-ovy teselace. Na základě navržené sítě řezů je v konečné fázi zrekonstruována reálná struk-tura pórů. Výhodou metody je, že nezískáme pouze střední hodnotu velikosti pórů, ale dis-tribuci jejich velikostí. Navrženou metodu lze aplikovat nejen na jiné druhy pečiva, ale i obecně na pěny, např. polymerní. Ve srovnání s počítačovou tomografií se jedná o velmi jednoduchou a levnou metodu. Druhá ze zkoušených metod byla založena na znalosti dél-ky tětiv protínající tyto póry, z nichž se poté vypočítal samotný objem pórů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/21620
|
Datum:
|
2012-02-01 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
25817
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet