Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Janečková, Kristýna
dc.date.accessioned 2012-03-11T08:56:13Z
dc.date.available 2012-03-11T08:56:13Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17872
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo určit růst nebo inaktivaci bakterií rodu Clostridium působením acylglycerolů aplikovaných do tavených sýrů. Testované monoacylglyceroly (monoacylglycerol kyseliny undekanové, undecenové a 1-adamantankarboxylové) byly aplikovány do tavených sýrů v koncentračním rozmezí 0,01 - 0,15 % (w/w). Dále byla pozorována dynamika růstu Clostridium butyricum a Clostridium sporogenes ve vzorcích tavených sýrů s různým obsahem tuku v sušině a v přítomnosti karagenanu. Vzorky tavených sýrů byly skladovány při teplotě 6 ? 2 °C po dobu 140 dnů. Přítomností MAG o nejnižší testované koncentraci nebyl ovlivněn růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech. Monoacylglycerol kyseliny undecenové o koncentraci 0,15 % inhiboval růst Clostridium butyricum ve vzorcích tavených sýrů o více jak dva řády. cs
dc.format 80 s., 22 s. příloh cs
dc.format.extent 4346895 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject monoacylglycerol kyseliny undekanové cs
dc.subject undecenové cs
dc.subject 1- adamantankarboxylové cs
dc.subject karagenan cs
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject monoundecanoylglyceride en
dc.subject monoundecenoylglyceride en
dc.subject 1-monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid en
dc.subject carrageenan en
dc.subject processed cheese en
dc.title Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech cs
dc.title.alternative Effect of acylglycerols on growth of Clostridium in processed cheese en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Sedlaříková, Jana
dc.date.accepted 2011-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of this study was to determine the growth or inactivation of Clostridium acylglyce-rol effect applied to the processed cheese. The inhibitory effect of three MAGs (monoundecanoylglyceride, monoundecenoylglyceride and monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid) at a concentration of 0.01 - 0.15 % (w/w) was observed. Further, the observed dynamic growth of Clostridium butyricum and Clostridium sporogenes in samples of processed cheese with different fat content and in the presence of carrageenan. Model processed cheese were stored at temperature 6 ? 2 °C for 140 days. Monoglycerides in lowest tested concentration was not sufficient to inhibit growth of the Clostridium in processed cheese. The addition of 0.15 % (w/w) monoundecenoylglyceride to caused inhibition of Clostridium butyricum about over most two order. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/205 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22815
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
janečková_2011_dp.pdf 4.145Mb PDF View/Open
janečková_2011_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
janečková_2011_op.doc 99.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account