Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech
Autor: Janečková, Kristýna
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo určit růst nebo inaktivaci bakterií rodu Clostridium působením acylglycerolů aplikovaných do tavených sýrů. Testované monoacylglyceroly (monoacylglycerol kyseliny undekanové, undecenové a 1-adamantankarboxylové) byly aplikovány do tavených sýrů v koncentračním rozmezí 0,01 - 0,15 % (w/w). Dále byla pozorována dynamika růstu Clostridium butyricum a Clostridium sporogenes ve vzorcích tavených sýrů s různým obsahem tuku v sušině a v přítomnosti karagenanu. Vzorky tavených sýrů byly skladovány při teplotě 6 ? 2 °C po dobu 140 dnů. Přítomností MAG o nejnižší testované koncentraci nebyl ovlivněn růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech. Monoacylglycerol kyseliny undecenové o koncentraci 0,15 % inhiboval růst Clostridium butyricum ve vzorcích tavených sýrů o více jak dva řády.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17872
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22815


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
janečková_2011_dp.pdf 4.145Mb PDF Zobrazit/otevřít
janečková_2011_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
janečková_2011_op.doc 99.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet