Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Jurčová, Dora
dc.date.accessioned 2012-03-10T19:49:28Z
dc.date.available 2012-03-10T19:49:28Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17764
dc.description.abstract Fosforečnany jsou přídatné látky (aditiva), které se do potravin přidávají z technologických důvodů. Při výrobě tavených sýrů působí jako tavicí soli. V předložené diplomové práci byl sledován inhibiční efekt dvou kombinací fosforečnanových solí na vybrané druhy bakterií, způsobující kažení tavených sýrů. Pro danou práci byly použity binární směsi fosfo-rečnanových solí, které se lišily typem a poměrem použitých tavících solí. Antibakteriální působení fosforečnanových směsí bylo vyhodnoceno plotnovou metodou stanovením počtu živých bakterií. Zkoumáním bylo zjištěno, že bakterie jsou citlivější na fosforečnany, ob-sahující ve své molekule více fosforečnanových aniontů, tedy s rostoucím stupněm kon-denzace rostl inhibiční účinek fosforečnanových tavicích solí. Zároveň bylo zjištěno, že v modelových vzorcích tavených sýrů mohou fosforečnany lépe potlačit růst grampozitiv-ních bakterií než bakterií gramnegativních. cs
dc.format 69 cs
dc.format.extent 1335029 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Tavený sýr cs
dc.subject fosforečnanové směsi cs
dc.subject inhibiční účinek cs
dc.subject chelatace cs
dc.subject grampozitivní bakterie cs
dc.subject gramnegativní bakterie cs
dc.subject Processed cheese en
dc.subject phosphate mixture en
dc.subject inhibitory effect en
dc.subject Gram-positive bacteria en
dc.subject Gram-negative bacteria en
dc.title Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech cs
dc.title.alternative Effect of Composition of Binary Mixtures of Phosphate Salts on the Growth of Microorganisms in Processed Cheese en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rudolf, Ivo
dc.date.accepted 2011-06-02
dc.description.abstract-translated Phosphates are food additives added to foods for technological reasons. In the present thesis the inhibitory effect of two combinations of phosphate salts was tested on selected bacterial species, causing spoilage of processed cheese. The binary mixtures of phosphate salts were used in this study. The salts used varied in type and the ratio of phosphates. Antibacterial activity of phosphate mixtures was evaluated by establishing the number of live bacteria. It was found that phosphates with lower number of phosphorus atoms were less effective than longer-chain phosphates. It was also found out that the model samples of processed cheese were better to decrease the growth of Gram-positive bacteria than Gram-negative bacteria. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22621
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
jurčová_2011_dp.pdf 1.273Mb PDF View/Open
jurčová_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
jurčová_2011_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account