Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech
Autor: Jurčová, Dora
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Fosforečnany jsou přídatné látky (aditiva), které se do potravin přidávají z technologických důvodů. Při výrobě tavených sýrů působí jako tavicí soli. V předložené diplomové práci byl sledován inhibiční efekt dvou kombinací fosforečnanových solí na vybrané druhy bakterií, způsobující kažení tavených sýrů. Pro danou práci byly použity binární směsi fosfo-rečnanových solí, které se lišily typem a poměrem použitých tavících solí. Antibakteriální působení fosforečnanových směsí bylo vyhodnoceno plotnovou metodou stanovením počtu živých bakterií. Zkoumáním bylo zjištěno, že bakterie jsou citlivější na fosforečnany, ob-sahující ve své molekule více fosforečnanových aniontů, tedy s rostoucím stupněm kon-denzace rostl inhibiční účinek fosforečnanových tavicích solí. Zároveň bylo zjištěno, že v modelových vzorcích tavených sýrů mohou fosforečnany lépe potlačit růst grampozitiv-ních bakterií než bakterií gramnegativních.
URI: http://hdl.handle.net/10563/17764
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22621


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
jurčová_2011_dp.pdf 1.273Mb PDF Zobrazit/otevřít
jurčová_2011_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
jurčová_2011_op.doc 97Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet