Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech |
Autor: |
Jurčová, Dora
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
Fosforečnany jsou přídatné látky (aditiva), které se do potravin přidávají z technologických důvodů. Při výrobě tavených sýrů působí jako tavicí soli. V předložené diplomové práci byl sledován inhibiční efekt dvou kombinací fosforečnanových solí na vybrané druhy bakterií, způsobující kažení tavených sýrů. Pro danou práci byly použity binární směsi fosfo-rečnanových solí, které se lišily typem a poměrem použitých tavících solí. Antibakteriální působení fosforečnanových směsí bylo vyhodnoceno plotnovou metodou stanovením počtu živých bakterií. Zkoumáním bylo zjištěno, že bakterie jsou citlivější na fosforečnany, ob-sahující ve své molekule více fosforečnanových aniontů, tedy s rostoucím stupněm kon-denzace rostl inhibiční účinek fosforečnanových tavicích solí. Zároveň bylo zjištěno, že v modelových vzorcích tavených sýrů mohou fosforečnany lépe potlačit růst grampozitiv-ních bakterií než bakterií gramnegativních. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/17764
|
Datum:
|
2011-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
22621
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet