dc.contributor.advisor |
Kuřitka, Ivo
|
|
dc.contributor.author |
Nenutil, Petr
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T19:34:21Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T19:34:21Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17747
|
|
dc.description.abstract |
Byla předložena studie osmi vybraných reprezentativních vzorků jedlých olejů dostupných v české obchodní síti. UV-VIS absorpční spektrometrie a fluorimetrie byly využity pro kvalitativní analýzu jevů vyskytujících se v elektronových spektrech těchto mnohosložkových systémů. Řepkový, slunečnicový a podzemnicový olej, dále olej z vlašských ořechů, sezamu a tři značky olivového oleje byly analyzovány, jejich spektra interpretována a detekované přítomné látky byly porovnány s očekávaným složením. Výsledky naznačují možné implikace směrem k falšování olejů. |
cs |
dc.format |
93 s. |
cs |
dc.format.extent |
1682559 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
jedlé oleje
|
cs |
dc.subject |
UV-VIS
|
cs |
dc.subject |
fluorescence
|
cs |
dc.subject |
edible oil
|
en |
dc.subject |
UV-VIS
|
en |
dc.subject |
fluorescence
|
en |
dc.title |
Studie jedlých olejů pomocí fluorescenční spektrometrie |
cs |
dc.title.alternative |
Study of Edible Oils by Fluorescence Spectrometry |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kožáková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2011-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
A study of eight selected representative samples of edible oils available in Czech stores is presented. UV-VIS absorption spectroscopy and fluorimetry was employed for qualitative analysis of features present in electronic spectra of these many components liquids. Rapeseed, sunflower, peanut, walnut, sesame and three brands of olive oil were analysed, their spectra interpreted, and presence of detected compounds was compared to expected composition. The results showed some implications towards oil adulteration. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
20359
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
D |
|