Studie jedlých olejů pomocí fluorescenční spektrometrie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studie jedlých olejů pomocí fluorescenční spektrometrie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kuřitka, Ivo
dc.contributor.author Nenutil, Petr
dc.date.accessioned 2012-03-10T19:34:21Z
dc.date.available 2012-03-10T19:34:21Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17747
dc.description.abstract Byla předložena studie osmi vybraných reprezentativních vzorků jedlých olejů dostupných v české obchodní síti. UV-VIS absorpční spektrometrie a fluorimetrie byly využity pro kvalitativní analýzu jevů vyskytujících se v elektronových spektrech těchto mnohosložkových systémů. Řepkový, slunečnicový a podzemnicový olej, dále olej z vlašských ořechů, sezamu a tři značky olivového oleje byly analyzovány, jejich spektra interpretována a detekované přítomné látky byly porovnány s očekávaným složením. Výsledky naznačují možné implikace směrem k falšování olejů. cs
dc.format 93 s. cs
dc.format.extent 1682559 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject jedlé oleje cs
dc.subject UV-VIS cs
dc.subject fluorescence cs
dc.subject edible oil en
dc.subject UV-VIS en
dc.subject fluorescence en
dc.title Studie jedlých olejů pomocí fluorescenční spektrometrie cs
dc.title.alternative Study of Edible Oils by Fluorescence Spectrometry en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kožáková, Zuzana
dc.date.accepted 2011-05-31
dc.description.abstract-translated A study of eight selected representative samples of edible oils available in Czech stores is presented. UV-VIS absorption spectroscopy and fluorimetry was employed for qualitative analysis of features present in electronic spectra of these many components liquids. Rapeseed, sunflower, peanut, walnut, sesame and three brands of olive oil were analysed, their spectra interpreted, and presence of detected compounds was compared to expected composition. The results showed some implications towards oil adulteration. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 20359
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade D


Files in this item

Files Size Format View
nenutil_2011_dp.pdfBlocked 1.604Mb PDF View/Open
nenutil_2011_vp.doc 96Kb Microsoft Word View/Open
nenutil_2011_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account