dc.contributor.advisor |
Šivel, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Švajdová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T07:40:22Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T07:40:22Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-30 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17183
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá resveratrolem, polyfenolickou látkou s prokazatelnými biologickými, antimikrobiálními a antioxidačními účinky. Úvod práce popisuje chemické složení vína se zaměřením na významné polyfenoly. Dále shrnuje dosavadní informace o resveratrolu, objasňuje význam této látky z hlediska vlivu na zdraví člověka a také stručně popisuje stanovení resveratrolu ve víně pomocí metody HPLC. Závěr práce pak pojednává o rozdílných účincích bílého a červeného vína a porovnává obsah resveratrolu v bílých a červených vínech z různých vinařských oblastí světa. |
cs |
dc.format |
52 s. |
cs |
dc.format.extent |
1311260 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
víno
|
cs |
dc.subject |
resveratrol
|
cs |
dc.subject |
polyfenolické látky
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
doplňky stravy
|
cs |
dc.subject |
wine
|
en |
dc.subject |
resveratrol
|
en |
dc.subject |
polyphenolic compounds
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
dietary supplements
|
en |
dc.title |
Resveratrol jako biologicky aktivní látka ve víně |
cs |
dc.title.alternative |
Resveratrol as biologically active substance in wine |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Uřičář, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2011-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with resveratrol, a polyphenolic compound with demonstrable biological, antimicrobial and antioxidant effects. The introduction describes the chemical structure of wine with focuse on the important polyphenolic compounds. The thesis summarised current information about resveratrol, explain the importance of this compound in light of the influence on the human health and describes in short the determination of resveratrol in wine by the method HPLC. The end of the work is about different effects between white and red wines and compares the content of resveratrol in white and red wines from various wineries areas of world. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22741
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|