Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mišurcová, Ladislava
dc.contributor.author Kozubková, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-13T23:09:32Z
dc.date.available 2010-07-13T23:09:32Z
dc.date.issued 2006-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1714
dc.description.abstract Cizorodými látkami v potravinách jsou anorganické a organické látky, které se dostávají do poživatin přímým nebo nepřímým zásahem úmyslně nebo v nich vznikají při zpracování a uskladnění. Můžeme je rozdělit na látky přídatné, látky vznikající sekundárně a kontami-nanty. Cizorodé látky mají schopnost kumulace v půdách, v rostlinách a jejich následným zpracováním se potravním řetězcem dostávají až do poživatin. Mají negativní účinky na zdraví člověka, mohou způsobovat karcinogenní, mutagenní, teratogenní, strumigenní poruchy tkání člověka a alergie. Nejobsáhlejší a nejrizikovější skupinou těchto cizorodých látek jsou pesticidy a průmyslové jedy, které se vyrábí za účelem ničení různých škůdců rostlin. V této práci se zabývám problematikou cizorodých látek v potravním řetězci a jejich monitoringem. cs
dc.format 69 s., 3 s. graf. příloh. cs
dc.format.extent 533485 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject Atrazin cs
dc.subject cizorodé látky cs
dc.subject dichlorodipfenyltrichloroethan cs
dc.subject DDT cs
dc.subject endosulfan cs
dc.subject chlorpyrifos cs
dc.subject kontaminanty cs
dc.subject kumulace cs
dc.subject lindan cs
dc.subject 3-monocholorpropan-1 cs
dc.subject 2-diol cs
dc.subject MCPA cs
dc.subject monitoring cs
dc.subject mykotoxiny cs
dc.subject pesticidy cs
dc.subject potravinový řetězec cs
dc.subject přídatné látky cs
dc.subject těžké kovy cs
dc.subject toxicita cs
dc.subject Atrazine en
dc.subject extraneous substances en
dc.subject dichloro-diphenyl-trichloroethane en
dc.subject DDT en
dc.subject endosulphane en
dc.subject chlorpyrifos en
dc.subject contaminants en
dc.subject cumulation en
dc.subject lindane en
dc.subject en
dc.subject 4-chloro-2-methylphenoxyacetic acid en
dc.subject MCPA en
dc.subject monitoring en
dc.subject mycotoxins en
dc.subject pesticides en
dc.subject food chain en
dc.subject additives en
dc.subject heavy metals en
dc.subject toxicity en
dc.title Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci. cs
dc.title.alternative Following content heterogeneous substances in food descriptor en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Valášek, Pavel
dc.date.accepted 2006-06-26
dc.description.abstract-translated The extraneous substances in food items are organic and inorganic compounds which enter the foodstuff directly or indirectly, on purpose or by being created in the manufacturing processes and during stowage. The extraneous substances can be divided into additives, secondarily generated matter and contaminants. They may accumulate in the soil, plants and consequently enter the food chain by processing and thus appear in groceries. The sub-stances have negative health effects on humans since they can induce carcinogenic, mutagenic, teratogenic, strumigenic tissue disorders as well as allergies. The largest and the most risk-bearing group of the extraneous substances are pesticides and industrial poisons which are being produced in order to dispose of plant's pests. In this work I under-go the problems with heterogeneous substances in food network and their monitoring. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/143 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 2248
dc.date.assigned 2005-10-10
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
kozubková_2006_bp.pdfBlocked 520.9Kb PDF View/Open
kozubková_2006_vp.doc 44Kb Microsoft Word View/Open
kozubková_2006_op.doc 46Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account