dc.contributor.advisor |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.contributor.author |
Kozubková, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-13T23:09:32Z |
|
dc.date.available |
2010-07-13T23:09:32Z |
|
dc.date.issued |
2006-05-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/1714
|
|
dc.description.abstract |
Cizorodými látkami v potravinách jsou anorganické a organické látky, které se dostávají do poživatin přímým nebo nepřímým zásahem úmyslně nebo v nich vznikají při zpracování a uskladnění. Můžeme je rozdělit na látky přídatné, látky vznikající sekundárně a kontami-nanty. Cizorodé látky mají schopnost kumulace v půdách, v rostlinách a jejich následným zpracováním se potravním řetězcem dostávají až do poživatin. Mají negativní účinky na zdraví člověka, mohou způsobovat karcinogenní, mutagenní, teratogenní, strumigenní poruchy tkání člověka a alergie. Nejobsáhlejší a nejrizikovější skupinou těchto cizorodých látek jsou pesticidy a průmyslové jedy, které se vyrábí za účelem ničení různých škůdců rostlin. V této práci se zabývám problematikou cizorodých látek v potravním řetězci a jejich monitoringem. |
cs |
dc.format |
69 s., 3 s. graf. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
533485 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
Atrazin
|
cs |
dc.subject |
cizorodé látky
|
cs |
dc.subject |
dichlorodipfenyltrichloroethan
|
cs |
dc.subject |
DDT
|
cs |
dc.subject |
endosulfan
|
cs |
dc.subject |
chlorpyrifos
|
cs |
dc.subject |
kontaminanty
|
cs |
dc.subject |
kumulace
|
cs |
dc.subject |
lindan
|
cs |
dc.subject |
3-monocholorpropan-1
|
cs |
dc.subject |
2-diol
|
cs |
dc.subject |
MCPA
|
cs |
dc.subject |
monitoring
|
cs |
dc.subject |
mykotoxiny
|
cs |
dc.subject |
pesticidy
|
cs |
dc.subject |
potravinový řetězec
|
cs |
dc.subject |
přídatné látky
|
cs |
dc.subject |
těžké kovy
|
cs |
dc.subject |
toxicita
|
cs |
dc.subject |
Atrazine
|
en |
dc.subject |
extraneous substances
|
en |
dc.subject |
dichloro-diphenyl-trichloroethane
|
en |
dc.subject |
DDT
|
en |
dc.subject |
endosulphane
|
en |
dc.subject |
chlorpyrifos
|
en |
dc.subject |
contaminants
|
en |
dc.subject |
cumulation
|
en |
dc.subject |
lindane
|
en |
dc.subject |
|
en |
dc.subject |
4-chloro-2-methylphenoxyacetic acid
|
en |
dc.subject |
MCPA
|
en |
dc.subject |
monitoring
|
en |
dc.subject |
mycotoxins
|
en |
dc.subject |
pesticides
|
en |
dc.subject |
food chain
|
en |
dc.subject |
additives
|
en |
dc.subject |
heavy metals
|
en |
dc.subject |
toxicity
|
en |
dc.title |
Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci. |
cs |
dc.title.alternative |
Following content heterogeneous substances in food descriptor |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2006-06-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
The extraneous substances in food items are organic and inorganic compounds which enter the foodstuff directly or indirectly, on purpose or by being created in the manufacturing processes and during stowage. The extraneous substances can be divided into additives, secondarily generated matter and contaminants. They may accumulate in the soil, plants and consequently enter the food chain by processing and thus appear in groceries. The sub-stances have negative health effects on humans since they can induce carcinogenic, mutagenic, teratogenic, strumigenic tissue disorders as well as allergies. The largest and the most risk-bearing group of the extraneous substances are pesticides and industrial poisons which are being produced in order to dispose of plant's pests. In this work I under-go the problems with heterogeneous substances in food network and their monitoring. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/143
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
2248
|
|
dc.date.assigned |
2005-10-10 |
|
utb.result.grade |
C |
|