Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci.
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Sledování obsahu cizorodých látek v potravním řetězci. |
Autor: |
Kozubková, Zuzana
|
Vedoucí: |
Mišurcová, Ladislava
|
Abstrakt:
|
Cizorodými látkami v potravinách jsou anorganické a organické látky, které se dostávají do poživatin přímým nebo nepřímým zásahem úmyslně nebo v nich vznikají při zpracování a uskladnění. Můžeme je rozdělit na látky přídatné, látky vznikající sekundárně a kontami-nanty. Cizorodé látky mají schopnost kumulace v půdách, v rostlinách a jejich následným zpracováním se potravním řetězcem dostávají až do poživatin. Mají negativní účinky na zdraví člověka, mohou způsobovat karcinogenní, mutagenní, teratogenní, strumigenní poruchy tkání člověka a alergie. Nejobsáhlejší a nejrizikovější skupinou těchto cizorodých látek jsou pesticidy a průmyslové jedy, které se vyrábí za účelem ničení různých škůdců rostlin. V této práci se zabývám problematikou cizorodých látek v potravním řetězci a jejich monitoringem. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/1714
|
Datum:
|
2006-05-31 |
Dostupnost:
|
Pouze v rámci univerzity |
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
2248
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet