dc.contributor.advisor |
Buňka, František
|
|
dc.contributor.author |
Matušů, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T05:00:20Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T05:00:20Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17003
|
|
dc.description.abstract |
V diplomové práci byl sledován obsah kofeinu u vybraných druhů pražených mletých káv a rozpustných káv. Z daných vzorků byly připraveny kávové extrakty, ke kterým byly přidané různé přísady. Kofein byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části je stručně popsána historie kávy, druhy kávovníku, složení a zpracování kávových plodů a způsoby přípravy kávy. Dále jsou v práci popsány účinky a metabolismus kofeinu, jeho výskyt a použití. V praktické části je uvedena metodika stanovení obsahu kofeinu v kávových extraktech za využití chromatografické metody HPLC. Obsah kofeinu v kávových extraktech pražených mletých káv se pohyboval v rozmezí od 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. V mleté bezkofeinové kávě se obsah kofeinu pohyboval v rozmezí od 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. Obsah kofeinu v kávových extraktech rozpustných káv se pohyboval v rozmezí od 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l. |
cs |
dc.format |
65 s., 7 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
2185107 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
káva
|
cs |
dc.subject |
kávovník
|
cs |
dc.subject |
kofein
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
coffee
|
en |
dc.subject |
coffee plant
|
en |
dc.subject |
caffeine
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Obsah kofeinu v kávovém nálevu připraveném za různých podmínek. |
cs |
dc.title.alternative |
The Caffeine Content in Coffee Infusion Prepared under Different Conditions. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2011-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis focuses on monitoring the contents of caffeine in selected kinds of roasted ground coffee and soluble coffee. The respective samples were used to prepare coffee extracts to which various ingredients were added. The contents of caffeine were determined using high-performance liquid chromatography. The theoretical part of this thesis contains a brief description of history of coffee, coffee plant species, composition and processing methods of coffee beans and methods for preparing coffee beverage. Furthermore, the work describes the effects and metabolism of caffeine, its occurrence and use. The practical part deals with methodology for determining the contents of caffeine in coffee extracts using HPLC chromatographic methods. The caffeine content in coffee extracts of roasted ground coffee ranged from 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. The ground decaffeinated coffee, caffeine content ranged from 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. The caffeine content in coffee extracts soluble coffee ranged from 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22232
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
C |
|