Obsah kofeinu v kávovém nálevu připraveném za různých podmínek.
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Obsah kofeinu v kávovém nálevu připraveném za různých podmínek. |
Autor: |
Matušů, Markéta
|
Vedoucí: |
Buňka, František
|
Abstrakt:
|
V diplomové práci byl sledován obsah kofeinu u vybraných druhů pražených mletých káv a rozpustných káv. Z daných vzorků byly připraveny kávové extrakty, ke kterým byly přidané různé přísady. Kofein byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části je stručně popsána historie kávy, druhy kávovníku, složení a zpracování kávových plodů a způsoby přípravy kávy. Dále jsou v práci popsány účinky a metabolismus kofeinu, jeho výskyt a použití. V praktické části je uvedena metodika stanovení obsahu kofeinu v kávových extraktech za využití chromatografické metody HPLC. Obsah kofeinu v kávových extraktech pražených mletých káv se pohyboval v rozmezí od 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. V mleté bezkofeinové kávě se obsah kofeinu pohyboval v rozmezí od 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. Obsah kofeinu v kávových extraktech rozpustných káv se pohyboval v rozmezí od 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/17003
|
Datum:
|
2011-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
C
22232
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet