Výživové parametry jedlých květů.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výživové parametry jedlých květů.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rop, Otakar
dc.contributor.author Zbořilová, Šárka
dc.date.accessioned 2012-03-10T04:17:44Z
dc.date.available 2012-03-10T04:17:44Z
dc.date.issued 2011-05-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/16945
dc.description.abstract Tato práce se zabývá vybranými sedmnácti druhy jedlých květů. Konkrétně jde o květy aksamitníku, astry, begónie, denivky, fialky, fuchsie, hledíku, hvozdíku, lichořeřišnice, chrpy, chryzantémy, karafiátu, kopretiny, macešky, měsíčku, růže a sedmikrásky.V současné době se rozvíjí zájem o opětovnou konzumaci jedlých květů. Mají celou řadu biologicky aktivních látek, např. antioxidantů a polyfenolických látek. Význam si získávají kromě farmaceutického průmyslu i v gastronomii jako ozdoba pokrmů, čímž zvyšují jejich atraktivnost a organoleptické vlastnosti. V teoretické části je popsáno jakostní hodnocení, pěstitelská a technologická jakost, možnosti využití jedlých květů a výživové parametry stanovovaných květů. Praktická část se zabývá stanovením antioxidační kapacity, celkového obsahu polyfenolických a minerálních látek v květech. cs
dc.format 91 s. (18 043 znaků) cs
dc.format.extent 2297805 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject jedlé květy cs
dc.subject antioxidační kapacita cs
dc.subject fenolické látky cs
dc.subject minerální látky cs
dc.subject edible flowers en
dc.subject antioxidant capacity en
dc.subject fenolic components en
dc.subject minerals elements en
dc.title Výživové parametry jedlých květů. cs
dc.title.alternative Nutritional Parameters of Edible Flowers. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mlček, Jiří
dc.date.accepted 2011-06-01
dc.description.abstract-translated This thesis deals with some seventeen species of edible flowers. Specifically flowers of tagetes, asters, begonias, daylily, viola, fuchsia, snap-dragon, dianthus, canary creeper cornflower, chrysanthemum, carnation, marguerite, pansies, marigolds, roses and daisies. Currently developing an interest in re-consumption of edible flowers. They contain a lot of biologically active substances such as antioxidants and polyphenols. Edible flowers acquire significance in pharmaceutical industry and gastronomy as decoration of dishes, thereby increasing aesthetics and organoleptic properties of dishes. In the theoretical part are described quality evaluation of edible flowers, production and technology quality, possibilitis of edible flowers and nutrient parameters of determination flowers. The practical part deals with the determination of antioxidant capacity, total polyphenols and minerals elements. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22651
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
zbořilová_2011_dp.pdf 2.191Mb PDF View/Open
zbořilová_2011_vp.doc 89.5Kb Microsoft Word View/Open
zbořilová_2011_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account