dc.contributor.advisor |
Rop, Otakar
|
|
dc.contributor.author |
Zbořilová, Šárka
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T04:17:44Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T04:17:44Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/16945
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá vybranými sedmnácti druhy jedlých květů. Konkrétně jde o květy aksamitníku, astry, begónie, denivky, fialky, fuchsie, hledíku, hvozdíku, lichořeřišnice, chrpy, chryzantémy, karafiátu, kopretiny, macešky, měsíčku, růže a sedmikrásky.V současné době se rozvíjí zájem o opětovnou konzumaci jedlých květů. Mají celou řadu biologicky aktivních látek, např. antioxidantů a polyfenolických látek. Význam si získávají kromě farmaceutického průmyslu i v gastronomii jako ozdoba pokrmů, čímž zvyšují jejich atraktivnost a organoleptické vlastnosti. V teoretické části je popsáno jakostní hodnocení, pěstitelská a technologická jakost, možnosti využití jedlých květů a výživové parametry stanovovaných květů. Praktická část se zabývá stanovením antioxidační kapacity, celkového obsahu polyfenolických a minerálních látek v květech. |
cs |
dc.format |
91 s. (18 043 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2297805 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
jedlé květy
|
cs |
dc.subject |
antioxidační kapacita
|
cs |
dc.subject |
fenolické látky
|
cs |
dc.subject |
minerální látky
|
cs |
dc.subject |
edible flowers
|
en |
dc.subject |
antioxidant capacity
|
en |
dc.subject |
fenolic components
|
en |
dc.subject |
minerals elements
|
en |
dc.title |
Výživové parametry jedlých květů. |
cs |
dc.title.alternative |
Nutritional Parameters of Edible Flowers. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mlček, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2011-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with some seventeen species of edible flowers. Specifically flowers of tagetes, asters, begonias, daylily, viola, fuchsia, snap-dragon, dianthus, canary creeper cornflower, chrysanthemum, carnation, marguerite, pansies, marigolds, roses and daisies. Currently developing an interest in re-consumption of edible flowers. They contain a lot of biologically active substances such as antioxidants and polyphenols. Edible flowers acquire significance in pharmaceutical industry and gastronomy as decoration of dishes, thereby increasing aesthetics and organoleptic properties of dishes. In the theoretical part are described quality evaluation of edible flowers, production and technology quality, possibilitis of edible flowers and nutrient parameters of determination flowers. The practical part deals with the determination of antioxidant capacity, total polyphenols and minerals elements. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22651
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|