dc.contributor.advisor |
Šípalová, Markéta
|
|
dc.contributor.author |
Knotek, Jan
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T14:11:16Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T14:11:16Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15853
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá stanovením obsahu volných mastných kyseliny v jogurtech v závislosti na skladování. V teoretické části je popsána výroba jogurtů a také jejich che-mické sloţení. Dále jsou popsány analytické metody pro stanovení volných mastných ky-selin. V praktické části byly vyrobeny vzorky jogurtů o různé sušině (10 %, 12 %, 14 % a 16 %). Tyto vzorky byly skladovány v chladírenské teplotě a v určitých intervalech (1., 5., 7., 10., 20. a 30. den skladování) byly podrobeny analýze na obsah volných mastných ky-selin. Pro toto stanovení byla pouţita metoda SPE a GC-FID. Obsah volných mastných kyselin vykazoval v průběhu skladování rostoucí trend. |
cs |
dc.format |
72 |
cs |
dc.format.extent |
2198798 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
jogurt
|
cs |
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
extrakce na pevné fázi
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
yoghurt
|
en |
dc.subject |
lactic acid bacteria
|
en |
dc.subject |
solid phase extraction
|
en |
dc.subject |
gas chromatography
|
en |
dc.title |
Stanovení volných mastných kyselin v jogurtech v závislosti na skladování |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of Free Fatty Acids in Yogurts, Depending on Storage |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňka, František |
|
dc.date.accepted |
2011-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the determination of free fatty acids in yoghurt depending on sto-rage. The theoretical part describes the production of yoghurts and their chemical composi-tion. Then the analytical methods for determination of free fatty acids and are described. Yoghurt samples with different dry matter content (10 %, 12 %, 14 % and 16 %) were pre-pared in the practical part. These samples were stored in refrigerated temperature and the content of free fatty acids was analyzed in intervals 1st, 5th, 7th, 10th, 20th and 30th day of storage. For this determinativ SPE and GC-FID methods were used. The content of free fatty acids showed increasing trend during storage. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22652
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
C |
|