Stanovení volných mastných kyselin v jogurtech v závislosti na skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení volných mastných kyselin v jogurtech v závislosti na skladování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šípalová, Markéta
dc.contributor.author Knotek, Jan
dc.date.accessioned 2012-03-09T14:11:16Z
dc.date.available 2012-03-09T14:11:16Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15853
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá stanovením obsahu volných mastných kyseliny v jogurtech v závislosti na skladování. V teoretické části je popsána výroba jogurtů a také jejich che-mické sloţení. Dále jsou popsány analytické metody pro stanovení volných mastných ky-selin. V praktické části byly vyrobeny vzorky jogurtů o různé sušině (10 %, 12 %, 14 % a 16 %). Tyto vzorky byly skladovány v chladírenské teplotě a v určitých intervalech (1., 5., 7., 10., 20. a 30. den skladování) byly podrobeny analýze na obsah volných mastných ky-selin. Pro toto stanovení byla pouţita metoda SPE a GC-FID. Obsah volných mastných kyselin vykazoval v průběhu skladování rostoucí trend. cs
dc.format 72 cs
dc.format.extent 2198798 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject jogurt cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject extrakce na pevné fázi cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject yoghurt en
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject solid phase extraction en
dc.subject gas chromatography en
dc.title Stanovení volných mastných kyselin v jogurtech v závislosti na skladování cs
dc.title.alternative Determination of Free Fatty Acids in Yogurts, Depending on Storage en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2011-06-07
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the determination of free fatty acids in yoghurt depending on sto-rage. The theoretical part describes the production of yoghurts and their chemical composi-tion. Then the analytical methods for determination of free fatty acids and are described. Yoghurt samples with different dry matter content (10 %, 12 %, 14 % and 16 %) were pre-pared in the practical part. These samples were stored in refrigerated temperature and the content of free fatty acids was analyzed in intervals 1st, 5th, 7th, 10th, 20th and 30th day of storage. For this determinativ SPE and GC-FID methods were used. The content of free fatty acids showed increasing trend during storage. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22652
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
knotek_2011_dp.pdf 2.096Mb PDF View/Open
knotek_2011_vp.zip 67.39Kb Unknown View/Open
knotek_2011_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account