Studium kvality biojogurtů a dalších vybraných mléčných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium kvality biojogurtů a dalších vybraných mléčných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Zaoralová, Veronika
dc.date.accessioned 2012-03-09T11:52:55Z
dc.date.available 2012-03-09T11:52:55Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15687
dc.description.abstract Mléko je jednou ze základních složek výživy člověka, je to zdroj vysoce hodnotných bíl-kovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálních látek. Mléko se tak stalo nedílnou součástí výživy člověka, a to nejen v období růstu, ale i v dospělosti. A právě proto lidé stále častěji nakupují mléčné výrobky v bio kvalitě, protože suroviny použité na jejich výrobu vykazují vyšší obsah nenasycených mastných kyselin a menší zbytkové hodnoty pesticidů a antibiotik. Tato práce se zabývá studiem kvality jogurtů, zakysaných smetan a tvarohů vyrobených konvenčně a v bio kvalitě. Výsledky mikrobiologické analý-zy byly porovnány s vyhláškou a z těchto porovnání vyplývá, že vyhlášku splňují přede-vším konvenčně vyrobené jogurty. Naopak z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že jsou upřednostňovány bio mléčné výrobky. cs
dc.format 76 s., přílohy 5 s. cs
dc.format.extent 1851712 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ekologické zemědělství cs
dc.subject biojogurt cs
dc.subject bio zakysaná smetana cs
dc.subject bio tvaroh cs
dc.subject mikrobiologie cs
dc.subject senzorické hodnocení cs
dc.subject organic farming en
dc.subject organic yogurt en
dc.subject organic sour cream en
dc.subject organic curd en
dc.subject microbiology en
dc.subject sensory evaluation en
dc.title Studium kvality biojogurtů a dalších vybraných mléčných výrobků cs
dc.title.alternative Study of the Quality of Organic Yogurts and Other Selected Dairy Products en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Růžičková, Jana
dc.date.accepted 2011-06-02
dc.description.abstract-translated Milk is one of the fundamental components of human nutrition, is a highly valuable source of proteins, unsaturated fatty acids, vitamins and minerals. Milk became a natural part of human nutrition, not only in times of growth, but also in adulthood. And so people are in-creasingly buying organic dairy products in organic quality, because the raw materials used in their production show a higher content of unsatur ted fatty acids and lower residual values of pesticide and antibiotics. This work investigates the quality of yogurt, sour cream and curd conventionally produced and organic quality. The results of microbiological ana-lysis were compared with the decree and the comparisons showed that coventional made products are in meet with the degree. In contrast, the results of sensoric analysis shows that there is a preference for organic dairy products. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22649
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
zaoralová_2011_dp.pdf 1.765Mb PDF View/Open
zaoralová_2011_vp.pdf 133.1Kb PDF View/Open
zaoralová_2011_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account