dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Zaoralová, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T11:52:55Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T11:52:55Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15687
|
|
dc.description.abstract |
Mléko je jednou ze základních složek výživy člověka, je to zdroj vysoce hodnotných bíl-kovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálních látek. Mléko se tak stalo nedílnou součástí výživy člověka, a to nejen v období růstu, ale i v dospělosti. A právě proto lidé stále častěji nakupují mléčné výrobky v bio kvalitě, protože suroviny použité na jejich výrobu vykazují vyšší obsah nenasycených mastných kyselin a menší zbytkové hodnoty pesticidů a antibiotik. Tato práce se zabývá studiem kvality jogurtů, zakysaných smetan a tvarohů vyrobených konvenčně a v bio kvalitě. Výsledky mikrobiologické analý-zy byly porovnány s vyhláškou a z těchto porovnání vyplývá, že vyhlášku splňují přede-vším konvenčně vyrobené jogurty. Naopak z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že jsou upřednostňovány bio mléčné výrobky. |
cs |
dc.format |
76 s., přílohy 5 s. |
cs |
dc.format.extent |
1851712 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ekologické zemědělství
|
cs |
dc.subject |
biojogurt
|
cs |
dc.subject |
bio zakysaná smetana
|
cs |
dc.subject |
bio tvaroh
|
cs |
dc.subject |
mikrobiologie
|
cs |
dc.subject |
senzorické hodnocení
|
cs |
dc.subject |
organic farming
|
en |
dc.subject |
organic yogurt
|
en |
dc.subject |
organic sour cream
|
en |
dc.subject |
organic curd
|
en |
dc.subject |
microbiology
|
en |
dc.subject |
sensory evaluation
|
en |
dc.title |
Studium kvality biojogurtů a dalších vybraných mléčných výrobků |
cs |
dc.title.alternative |
Study of the Quality of Organic Yogurts and Other Selected Dairy Products |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Růžičková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2011-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
Milk is one of the fundamental components of human nutrition, is a highly valuable source of proteins, unsaturated fatty acids, vitamins and minerals. Milk became a natural part of human nutrition, not only in times of growth, but also in adulthood. And so people are in-creasingly buying organic dairy products in organic quality, because the raw materials used in their production show a higher content of unsatur ted fatty acids and lower residual values of pesticide and antibiotics. This work investigates the quality of yogurt, sour cream and curd conventionally produced and organic quality. The results of microbiological ana-lysis were compared with the decree and the comparisons showed that coventional made products are in meet with the degree. In contrast, the results of sensoric analysis shows that there is a preference for organic dairy products. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22649
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|