Analýza sloučenin rtuti v tresčích játrech a jejich zdravotní rizika
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Dvořáček, Petr
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T05:02:26Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T05:02:26Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15148
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo stanovení obsahu celkové rtuti a methylrtuti v konzervovaných tresčích játrech, které jsou volně prodejné v obchodní síti v České republice. K analýze bylo zakoupeno 6 náhodně vybraných vzorků a míra kontaminace byla srovnána s platnou legislativou a bylo provedeno vyhodnocení zdravotního rizika pro spotřebitele. Obsah celkové rtuti byl stanoven na jednoúčelovém atomovém absorpčním spektrofotometru AMA 254 a stanovení methylrtuti bylo provedeno metodou plynové chromatografie s detekcí elektronového záchytu. Analyzované vzorky vyhovují platné legislativě a zdravotní riziko pro spotřebitele je zanedbatelné. |
cs |
dc.format |
69 s. (72292 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
3125354 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
rtuť
|
cs |
dc.subject |
methylrtuť
|
cs |
dc.subject |
treska
|
cs |
dc.subject |
analýza
|
cs |
dc.subject |
zdravotní riziko
|
cs |
dc.subject |
mercury
|
en |
dc.subject |
methylmercury
|
en |
dc.subject |
cod
|
en |
dc.subject |
analysis
|
en |
dc.subject |
health risk
|
en |
dc.title |
Analýza sloučenin rtuti v tresčích játrech a jejich zdravotní rizika |
cs |
dc.title.alternative |
Analysis of Mercury Compounds in Cod Liver and Its Health Risks |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Šimek, Lubomír |
|
dc.date.accepted |
2011-05-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this diploma is to define the amount of total mercury and methylmercury in canned cod livers that are freely available in supermarkets in the Czech Republic. 6 ran-domly chosen samples were bought and the level of contamination was compared with current legislative values and an evaluation of the health hazards for consumers was done. The total amount of mercury was determined by a single-purpose atomic absorption spectrophotemeter AMA 254 and the methylmercury detection was carried out using the method of gas chromatography with electron capture detection. The analyzed samples comply with current legislation and the health hazard for consu-mers is insignificant. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
21412
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account