Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně

DSpace Repository

Language: English čeština 

Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accessioned 2012-03-09T04:44:51Z
dc.date.available 2012-03-09T04:44:51Z
dc.date.issued 2011-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15118
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce bylo studium produkce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, kadaverinu, putrescinu, spermidinu, sperminu, agmatinu a fenyletylaminu) bakteriemi izolovanými z masných výrobků, produktů studené kuchyně a pitné vody. Celkem bylo izolováno 69 bakterií. Z vybraných masných výrobků bylo izolováno 21 bakterií, z lahůdek 24 bakterií a z pitné vody 24 bakterií. Produkce biogenních aminů byla u těchto bakterií zjišťována pomocí kultivační metody a iontově-výměnné chromatografie. U žádné z testovaných bakterií nebyla zjištěna schopnost produkce histaminu, spermidinu, sperminu a agmatinu. U bakterií izolovaných z masných výrobků byla detekována produkce fenyletylaminu. Schopnost produkce tyraminu byla zjištěna u 1 izolátu. Největšími producenti putrescinu a kadaverinu byly bakterie izolované z pitné vody. U bakterií izolovaných z lahůdek nebyla zjištěna schopnost produkce stanovovaných biogenních aminů cs
dc.format 55 s. cs
dc.format.extent 1345868 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject iontově-výměnná chromatografie cs
dc.subject kultivační metoda cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject ion exchange chromatography en
dc.subject cultivation method en
dc.title Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z masných výrobků a produktů studené kuchyně cs
dc.title.alternative Production of biogenic amines by bacteria isolated from meat products and cold meals en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Wunderlichová, Leona
dc.date.accepted 2011-06-15
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to explore the production of biogenic amines (histamine, tyramine, cadaverine, putrescine, spermidine, spermine, agmatine and phenylethylamine) on bacteria isolated from meat products, delicatessen products and drinking water. A total of 69 bacteria were isolated. From meat products were isolated 21 bacteria, 24 isolates were from selected delicatessens and from drinking water 24 bacteria. Production of biogenic amines in these bacteria were investigated by cultivation methods and ion-exchange chromatography. None of the tested bacteria produced histamine, spermidine, spermine and agmatine. In bacteria isolated from meat products were detected production of phenylethylamine. The ability of tyramine production was detected in 1 isolate. The highest producers of putrescine and cadaverine were bacteria isolated from drinking water. Bacteria isolated from the delicatessen was found unable to produce the determined biogenic amines en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22778
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
purevdorj_2011_bp.pdf 1.283Mb PDF View/Open
purevdorj_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
purevdorj_2011_op.doc 99Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account