dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Kulig, Daniel
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-20T07:42:09Z |
|
dc.date.available |
2010-07-20T07:42:09Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/14267
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo charakterizovat vlastnosti ftalátů a karbamátů, zjistit jejich výskyt u vybraných druhů ovocných destilátů použitím analytických metod HPLC a GC-FID. V práci je popsána základní výroba destilátů, zahrnující přípravu surovin, technologické vybavení a postupy během destilace. Součástí teoretické části je i popis vlivů těchto látek na lidské zdraví a okolí. V praxi se na stanovení těchto látek často používá metoda GC-MS, přičemž cílem této práce bylo také prověření i méně často používaných metod, jakými jsou GC-FID a HPLC s kombinovanou UV/ VIS a MS detekcí. |
cs |
dc.format |
69 s., 18 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
13448945 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ftaláty
|
cs |
dc.subject |
ethylkarbamát
|
cs |
dc.subject |
destilační zařízení
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
phthalates
|
en |
dc.subject |
ethyl carbamate
|
en |
dc.subject |
distillation equipment
|
en |
dc.subject |
gas chromatography
|
en |
dc.subject |
High performance liquid chromatography
|
en |
dc.title |
Stanovení ftalátů a karbamátů ve vybraných ovocných destilátech |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of carbamates and phthalates in selected fruit distillates |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2010-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The goal of the work is to define the properties of phthalates and carbamates, to analyse their abundance in the select kinds of fruit distillate while applying the HPLC and GC-FID methods. The work describes the basic distillate production, involving raw materials prepa-ration, technological equipment and the procedures during distillation. The influence of the substances on the human health and the environment forms part of the theory. It is neces-sary to add that the way of the analysis was to a certain extend pioneering since the GC-MS method is being applied at present, but the goal of this work was using less commonly methods as GC-FID and HPLC with UV/VIS and MS detection. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15125
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
B |
|