dc.contributor.advisor |
Buňka, František
|
|
dc.contributor.author |
Veličková, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-20T02:41:07Z |
|
dc.date.available |
2010-07-20T02:41:07Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13704
|
|
dc.description.abstract |
V této práci bylo sledováno 15 aminokyselin (asparagová kyselina, threonin, serin, glutamová kyseli-na, prolin, glycin, alanin, valin, izoleucin, leucin, fenylalanin, tyrozin, histidin, lysin a arginin) v pivo-varské biomase. Byl sledován vliv kyseliny chlorovodíkové a 20, 40 a 80% kyseliny mléčné na průběh hydrolyzačních křivek a hodnotu korekčních faktorů pro sledované aminokyseliny. Iontově-výměnnou chromatografií byl v automatickém analyzátoru AAA 400 stanoven obsah aminokyselin. Hydrolyzační křivky byly sestrojeny pomocí nelineární regrese za použití 13 hydrolyzačních intervalů. Na základě sestavených hydrolyzačních křivek byly vypočteny korekční faktory pro sledované aminokyseliny a použité kyseliny pro zvýšení přesnosti a spolehlivosti stanovení aminokyselin. Byl pozorován významný rozdíl v průběhu hydrolýzy pro použité koncentrace kyseliny mléčné ve srovnání s hydrolýzou pomocí HCl. Aplikace kyseliny mléčné v porovnání s hydrolýzou HCl menší výtěžek aminokyselin uvolněných z proteinů. |
cs |
dc.format |
78 s. |
cs |
dc.format.extent |
2306394 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aminokyselina
|
cs |
dc.subject |
biomasa
|
cs |
dc.subject |
kyselá hydrolýza
|
cs |
dc.subject |
kyselina mléčná
|
cs |
dc.subject |
hydrolyzační křivka
|
cs |
dc.subject |
korekční faktor
|
cs |
dc.subject |
acid
|
en |
dc.subject |
biomass
|
en |
dc.subject |
acid hydrolysis
|
en |
dc.subject |
lactic acid
|
en |
dc.subject |
hydrolysis curve
|
en |
dc.subject |
correction factors
|
en |
dc.title |
Kinetika hydrolyzačních procesů pivovarské biomasy |
cs |
dc.title.alternative |
Kinetics of hydrolysis process in brewer's biomass |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2010-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
Fifteen amino acids (aspartic acid, threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine, alanine, valine, isoleucine leucine, phenylalanine, tyrosine, histidine, lysine and arginine) were determinated in brewer's biomass. It was observed influence hydrochloric acid and 20, 40 and 80% (v/v) lactic acid of a course of hydrolysis and value of correction factors for monitored amino acids. Amino acids were separated and determinated by using ion-exchange chromatography onto an Amino Acid Analyser AAA 400. Hydrolysis curves were provided by nonlinear regresision using 13 hydrolysis intervals. According hydrolysis curves were calculated correction factors for monitored amino acids with the aim of higher accuracy of amino acids determination. It was observed significant defence in course of hydrolysis for using concentrations of lactic acid compared with hydrochloric acid. During application of lactic acid compared with HCl hydrolysis, we obtained lower of amino acids liberated from proteins. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14588
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
A |
|