Úprava a sledování vlastností těst pomocí přídavku hydrokoloidů měřených na farinografu a extenzografu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Úprava a sledování vlastností těst pomocí přídavku hydrokoloidů měřených na farinografu a extenzografu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pečivová, Pavlína
dc.contributor.author Juříková, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-07-20T01:30:42Z
dc.date.available 2010-07-20T01:30:42Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13553
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo sledovat vliv hydrokoloidů (arabská guma a pektin) na reologické vlastnosti pšeničného těsta. V práci bylo popisováno chemické složení mouky a její kvalita, dále vlastnosti hydrokoloidů na pšeničné těsto, reologické vlastnosti pšeničného těsta a způsoby měření reologických vlastností. Vliv hydrokoloidů na pšeničné těsto byl sledován pomocí chemické analýzy. Reologické vlastnosti byly měřeny pomocí farinografu a extenzografu. S přídavkem arabské gumy do těsta se snižovala vaznost vody, zpracovatelnost a mechanická odolnost těsta. Naopak se zvyšovala stabilita a doba vývinu. Z hlediska tažnosti nemá přídavek arabské gumy vliv na těsto. Přídavek pektinu do těsta zvýšil vaznost vody, dobu vývinu i tažnost. Stabilita těsta se zvyšovala do koncentrace 0,5 % (w/w). Zpracovatelnost a mechanická odolnost se s přídavkem pektinu snížila. S přídavkem pektinu i arabské gumy se zvyšovala lepivost těsta. cs
dc.format 82 cs
dc.format.extent 1843270 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pšeničná mouka cs
dc.subject arabská guma cs
dc.subject jablečný pektin cs
dc.subject reologické vlastnosti cs
dc.subject extenzograf cs
dc.subject farinograf cs
dc.subject wheat flour en
dc.subject gum arabic en
dc.subject apple pectin en
dc.subject rheological properties en
dc.subject extensograph en
dc.subject farinograph en
dc.title Úprava a sledování vlastností těst pomocí přídavku hydrokoloidů měřených na farinografu a extenzografu cs
dc.title.alternative Modification and monitoring of properties of doughs with the addition of hydrocolloids measured by farinograph and extensograph en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Burešová, Iva
dc.date.accepted 2010-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to monitor the influence of hydrocolloids (gum arabic and pectin) on the rheological properties of wheat flour dough. Chemical properties of flour and quality of flour, properties of hydrocolloids on wheat flour dough, reological properties of wheat flour dough and measurement technique of rheological properties were described in thesis. Influence of hydrocolloids on wheat flour dough was studied by chemical analysis. Rheological properties were measured by the farinograph and the extensograph. The addition of gum arabic on dough decreased water absorbtion, workability and mechanical strength of dough. However dough stability and development time of dough were increased. The addition of gum arabic does not have any effect on dough extensibility. Water absorption, development time of dough and dough extensibility were increased with the addition of apple pectin. Dough stability was increased to the concentration of 0,5 % (w/w). Workability and mechanical strength of dough were decreased with the addition of apple pectin. The dough stickiness was increased with the addition of apple pectin and gum arabic. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14669
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
juříková_2010_dp.pdf 1.757Mb PDF View/Open
juříková_2010_vp.doc 44.5Kb Microsoft Word View/Open
juříková_2010_op.doc 49Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account