dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Martinková, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T23:10:06Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T23:10:06Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13295
|
|
dc.description.abstract |
V práci je charakterizován vitamin C a kyselina askorbová, jeho vlastnosti, reaktivita, fyziologické působení, výskyt v potravinách a ztráty během technologického zpracování potravin. Je popsáno i tepelné zpracování potravin a chromatografické metody pro stanovení vitaminu C, se zaměřením na metodu HPLC. Praktická část je zaměřena na stanovení vitaminu C (kys.askorbové) v zelenině (brokolice, květák, paprika bílá, paprika červená, růžičková kapusta, listový špenát) před a po tepelné úpravě (vaření, vaření v páře, dušení, mikrovlnný ohřev) pomocí techniky HPLC/UV. |
cs |
dc.format |
100 s., 40 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
949823 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vitamin C
|
cs |
dc.subject |
kyselina askorbová
|
cs |
dc.subject |
obsah
|
cs |
dc.subject |
zelenina
|
cs |
dc.subject |
tepelná úprava
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
vitamin C
|
en |
dc.subject |
ascorbic
|
en |
dc.subject |
acid
|
en |
dc.subject |
vegetables
|
en |
dc.subject |
content
|
en |
dc.subject |
thermal processing
|
en |
dc.subject |
HPLC/UV
|
en |
dc.title |
Stanovení vitaminu C v zelenině po tepelné úpravě |
cs |
dc.title.alternative |
Ascorbic acid determination in vegetable after heat treatment |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Severová, Marta |
|
dc.date.accepted |
2010-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis deals with charakterization of vitamin C (ascorbic acid) - its properties, reactivity, physiological results, foods sources and losses during thermal processing. The thermal processing of foods and chromatographic methods for vitamin C determination, especially HPLC method, are also described. The practical part is focused on the determination of vitamin C (ascorbic acid) in vegetables (broccoli, cauliflower, white and red peppers, brussels sprouts, spinach) before and after diffrent types of thermal processing (cooking, streaming, stewing, microwave heating) using HPLC/UV technique. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14690
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
A |
|