dc.contributor.advisor |
Vaňátková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Nedopilová, Radka
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T10:49:34Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T10:49:34Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12578
|
|
dc.description.abstract |
V této diplomové práci byly zjišťovány inhibiční účinky kmenů Streptococcus thermophilus vůči kmenům Bacillus subtilis a Listeria innocua. V teoretické části je pojednáno o bakteriích mléčného kvašení, dále o kmenu Streptococcus thermophilus a o jeho vlastnostech a produktech metabolismu. Následující text je věnován patogenním bakteriím a to zejména kmenům Bacillus subtilis a Listeria innocua. Praktická část obsahuje dvě metody. První metodou je stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus v modelovém systému UHT mléka. Druhou metodou je stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus na BCP agaru. Zdařilo se prokázat inhi-biční účinek kmenů streptokoků pomocí obou metod. |
cs |
dc.format |
60 |
cs |
dc.format.extent |
1183398 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
bakteriociny
|
cs |
dc.subject |
kyselina mléčná
|
cs |
dc.subject |
Lactic acid bakteria
|
en |
dc.subject |
bacteriocins
|
en |
dc.subject |
lactic acid
|
en |
dc.title |
Inhibiční účinky kmenů Streptococcus thermophilus |
cs |
dc.title.alternative |
Inhibitory effects of Streptococcus thermophilus strains |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Růžičková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2010-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
In this diploma thesis were investigated the inhibitory effects of Streptococcus thermo-philus strains against of Bacillus subtilis and Listeria innocua strains. In the theoretical part is dealing with the lactic acid bacteria, the strains of Streptococcus thermophilus and its properties and metabolic products. The following text is devoted to pathogenic bacteria, especially strains of Bacillus subtilis and Listeria innocua. Practical part contains two methods. The first method is to determine the inhibitory effects of Strepto-coccus thermophilus in a model system of UHT milk. The second method is to determi-ne inhibitory effects of Streptococcus thermophilus on BCP agar. Succeeded to demon-strate the inhibitory effect of streptococci strains by using both methods. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
17275
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
C |
|