Výskyt antibiotické rezistence u kmenů E. coli izolovaných z potravin.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výskyt antibiotické rezistence u kmenů E. coli izolovaných z potravin.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Rozumková, Jana
dc.date.accessioned 2010-07-19T04:39:21Z
dc.date.available 2010-07-19T04:39:21Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/11884
dc.description.abstract Escherichia coli je bakterie, která slouží jako indikátor fekálního znečištění nejen v potravinářství. Bohužel je také bakterií, která přispívá k šíření rezistence vůči antibiotikům. Antibiotická rezistence je jedním z vedlejších efektů chybného používání antibiotik. Rezistence mikroorganizmů k antibiotikům je natolik vysoká, že se běžná antibiotika stávají prakticky nepoužitelná pro léčbu infekcí. Tato práce byla zaměřena na kmeny E. coli izolované z chlazené drůbeže a jejich identifikaci. Hlavním cílem práce bylo zjistit citlivost těchto kmenů E. coli ke 20 antibiotikům diskovou difúzní metodou. cs
dc.format 68 s. cs
dc.format.extent 1365366 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject antibiotika cs
dc.subject rezistence cs
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject antibiotics en
dc.subject resistance en
dc.title Výskyt antibiotické rezistence u kmenů E. coli izolovaných z potravin. cs
dc.title.alternative Incidence of antibiotic resistance in E.coli strains izolated from food. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rösnerová, Šárka
dc.date.accepted 2010-06-04
dc.description.abstract-translated Escherichia coli are bacteria, which are used as indicator of faecal contamination, not only in food-processing industry. However, they are also bacteria, which are supporting spreading of resistance against antibiotics. Microorganism resistance to antibiotics is starting to be un-usable for common infection treatment. The aim of this work was to isolate E. coli strains from chilled poultry and to identify them by different methods. The main goal of this work was to observe sensitivity of these strains E. coli to 20 antibiotics by disc diffusion method. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 15600
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
rozumková_2010_dp.pdf 1.302Mb PDF View/Open
rozumková_2010_vp.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open
rozumková_2010_op.pdf 206.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account