dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Rozumková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T04:39:21Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T04:39:21Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/11884
|
|
dc.description.abstract |
Escherichia coli je bakterie, která slouží jako indikátor fekálního znečištění nejen v potravinářství. Bohužel je také bakterií, která přispívá k šíření rezistence vůči antibiotikům. Antibiotická rezistence je jedním z vedlejších efektů chybného používání antibiotik. Rezistence mikroorganizmů k antibiotikům je natolik vysoká, že se běžná antibiotika stávají prakticky nepoužitelná pro léčbu infekcí. Tato práce byla zaměřena na kmeny E. coli izolované z chlazené drůbeže a jejich identifikaci. Hlavním cílem práce bylo zjistit citlivost těchto kmenů E. coli ke 20 antibiotikům diskovou difúzní metodou. |
cs |
dc.format |
68 s. |
cs |
dc.format.extent |
1365366 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
antibiotika
|
cs |
dc.subject |
rezistence
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
antibiotics
|
en |
dc.subject |
resistance
|
en |
dc.title |
Výskyt antibiotické rezistence u kmenů E. coli izolovaných z potravin. |
cs |
dc.title.alternative |
Incidence of antibiotic resistance in E.coli strains izolated from food. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rösnerová, Šárka |
|
dc.date.accepted |
2010-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
Escherichia coli are bacteria, which are used as indicator of faecal contamination, not only in food-processing industry. However, they are also bacteria, which are supporting spreading of resistance against antibiotics. Microorganism resistance to antibiotics is starting to be un-usable for common infection treatment. The aim of this work was to isolate E. coli strains from chilled poultry and to identify them by different methods. The main goal of this work was to observe sensitivity of these strains E. coli to 20 antibiotics by disc diffusion method. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15600
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
C |
|