dc.contributor.advisor |
Kramářová, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Šánek, Lubomír
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T02:42:18Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T02:42:18Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-18 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/10146
|
|
dc.description.abstract |
Cílem práce bylo stanovení základních nutričních charakteristik masa tj. stanovení obsahu vody, schopnosti masa vázat přidanou vodu, hodnocení čerstvosti masa, stanovení amoniaku, celkového obsahu dusíkatých látek a sledování změn během skladovaní.Vybrané druhy masa (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí) byly zakoupeny v běžné obchodní síti a skladovány v chladničce při teplotě 8 °C po dobu 72 hod a poté až 12 dnů. Dále bylo úkolem stanovit stravitelnost masa enzymatickou hydrolýzou pankreatinem u vybraných druhů, a to v syrovém a vařeném stavu. |
cs |
dc.format |
77 s., 2 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
1497224 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
maso
|
cs |
dc.subject |
nutriční charakteristika
|
cs |
dc.subject |
skladování
|
cs |
dc.subject |
stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
pankreatin
|
cs |
dc.subject |
meat
|
en |
dc.subject |
nutrition characteristics
|
en |
dc.subject |
storage
|
en |
dc.subject |
digestibility
|
en |
dc.subject |
pancreatin
|
en |
dc.title |
Stanovení základních nutričních charakteristik masa a sledování změn během skladování |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of basic nutrition characteristics of meat and monitoring changes during storage |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Gál, Robert |
|
dc.date.accepted |
2009-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
This study is focused on assessing the basic nutritive characteristics of meat, i.e. determi-nation of the water content, the water-holding capacity, the evaluation of freshness, the determination of ammonia and total nitrogenous compounds content and monitoring chan-ges during storage. Selected types of meat (chicken, turkey, pork, beef) were purchased in ordinary distribution chain and stored in a refrigerator at 8°C for 72 hours, after that for 12 days. In addition, enzymatic hydrolysis by pancreatin was used for determination of digestibility of selected meat samples. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
11989
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-17 |
|
utb.result.grade |
A |
|