dc.contributor.advisor |
Vaňátková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Šindlerová, Jitka
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T07:25:39Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T07:25:39Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-27 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7854
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce popisuje fermentované mléčné výrobky z hlediska historie a technologie výroby. Historie mlékárenství je zde popsána od prvopočátků ve světě přes rozvoj konkrétních malých českých a moravských mlékáren až po průmyslovou výrobu fermentovaných mléčných výrobků. Skupina fermentovaných mléčných výrobků zahrnuje velice široký sortiment výrobků, mezi něž patří jogurty, zakysaná mléka, acidofilní mléka, kyška, kefír, kumys aj. Dále je součástí této práce stručný přehled legislativních požadavků na fermentované mléčné výrobky a nakonec jsou zmíněny moderní trendy v potravinářském průmys-lu, které by mohly ovlivnit také výrobu fermentovaných mléčných výrobků v budoucnu. |
cs |
dc.format |
62 s. |
cs |
dc.format.extent |
1192967 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Fermentované mléčné výrobky
|
cs |
dc.subject |
čisté mlékařské kultury
|
cs |
dc.subject |
historie mlékárenství
|
cs |
dc.subject |
technologie výroby
|
cs |
dc.subject |
Fermented dairy products
|
en |
dc.subject |
lactic acid bacteria
|
en |
dc.subject |
history of dairying
|
en |
dc.subject |
technology of dairyng
|
en |
dc.title |
Historie a technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků v České republice |
cs |
dc.title.alternative |
History and technology of fermented dairy products in the Czech Republic |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Holko, Ivan |
|
dc.date.accepted |
2009-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this bachelor thesis is to describe fermented dairy products in term of dairying history and technology. Dairying history is characterized from the beginning in the world through development of concrete small Czech and Moravian dairies followed by industrial production of fermented dairy products. The group of fermented dairy products includes wide product assortment, e.g. yoghurts, fermented milks, acidophilic milks, clabbered milk, kefir, koumiss Further, this work deals with legislative requierements for fermented dairy products. Finally, there are mentioned modern trends in food industry, which could affect fermented dairy production in the future, in this work. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12550
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-19 |
|
utb.result.grade |
A |
|