Metody mikrobiální dekontaminace
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Vlková, Kamila
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T18:52:56Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T18:52:56Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6306
|
|
dc.description.abstract |
Potraviny rostlinného i živočišného původu podléhají mikrobiálnímu rozkladu. Mikrobiální dekontaminace se používá k potlačení či odstranění mikroorganizmů způsobujících kažení potravin a patogenních mikroorganizmů. Pro zabezpečení kvality a nezávadnosti potravin je z toho důvodu ošetřujeme různými postupy. Při chemickém ošetření se používají nejčastěji organické kyseliny a jejich soli. Do fyzikálních metod spadá působení nejrůznějšího typu záření, teploty a sušení. Jako biologické metody se používají nejčastěji bakteriociny. Uchovávání potravin může být prodlouženo i díky vakuovému balení a ochranné modifikované atmosféře. Nejlepších výsledků se dosahuje při vzájemné kombinace těchto metod. Současná doba se již neobejde bez úpravy potravin prodlužující údržnost a zvyšující bezpečnost a tyto metody jsou neustále zdokonalovány. |
cs |
dc.format |
55 s. |
cs |
dc.format.extent |
855922 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
dekontaminace
|
cs |
dc.subject |
údržnost
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmy
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
decontamination
|
en |
dc.subject |
shelf life
|
en |
dc.subject |
microorganisms
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.title |
Metody mikrobiální dekontaminace |
cs |
dc.title.alternative |
The methods of microbial decontamination |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Strouhal, Michal |
|
dc.date.accepted |
2008-06-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
Food of vegetable and animal origin is liable to microbial spoilage. Microbial decontamination is used for suppression or elimination of pathogens and microorganisms causing food spoilage by means of varied methods. The most commonly used chemical methods are organic acids and theirs salts. Physical methods include different types of radiance, temperature and drying. Bacteriocins are used as biological methods. Shelf life of food can be prolonged also by means of vacuum packaging or modified atmosphere. Combinations of these methods are used with benefit. These methods are improved because in these days people require safety food with prolonged shelf life. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5441
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
B |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account