Metody mikrobiální dekontaminace

DSpace Repository

Language: English čeština 

Metody mikrobiální dekontaminace

Show full item record

No preview available
Title: Metody mikrobiální dekontaminace
Author: Vlková, Kamila
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Potraviny rostlinného i živočišného původu podléhají mikrobiálnímu rozkladu. Mikrobiální dekontaminace se používá k potlačení či odstranění mikroorganizmů způsobujících kažení potravin a patogenních mikroorganizmů. Pro zabezpečení kvality a nezávadnosti potravin je z toho důvodu ošetřujeme různými postupy. Při chemickém ošetření se používají nejčastěji organické kyseliny a jejich soli. Do fyzikálních metod spadá působení nejrůznějšího typu záření, teploty a sušení. Jako biologické metody se používají nejčastěji bakteriociny. Uchovávání potravin může být prodlouženo i díky vakuovému balení a ochranné modifikované atmosféře. Nejlepších výsledků se dosahuje při vzájemné kombinace těchto metod. Současná doba se již neobejde bez úpravy potravin prodlužující údržnost a zvyšující bezpečnost a tyto metody jsou neustále zdokonalovány.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6306
Date: 2008-06-02
Availability: Pouze v rámci univerzity
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 5441


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
vlková_2008_bp.pdfBlocked 835.8Kb PDF
vlková_2008_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open
vlková_2008_op.doc 56.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account