Metody mikrobiální dekontaminace
Show full item record
No preview available
Title:
|
Metody mikrobiální dekontaminace |
Author: |
Vlková, Kamila
|
Advisor: |
Doležalová, Magda
|
Abstract:
|
Potraviny rostlinného i živočišného původu podléhají mikrobiálnímu rozkladu. Mikrobiální dekontaminace se používá k potlačení či odstranění mikroorganizmů způsobujících kažení potravin a patogenních mikroorganizmů. Pro zabezpečení kvality a nezávadnosti potravin je z toho důvodu ošetřujeme různými postupy. Při chemickém ošetření se používají nejčastěji organické kyseliny a jejich soli. Do fyzikálních metod spadá působení nejrůznějšího typu záření, teploty a sušení. Jako biologické metody se používají nejčastěji bakteriociny. Uchovávání potravin může být prodlouženo i díky vakuovému balení a ochranné modifikované atmosféře. Nejlepších výsledků se dosahuje při vzájemné kombinace těchto metod. Současná doba se již neobejde bez úpravy potravin prodlužující údržnost a zvyšující bezpečnost a tyto metody jsou neustále zdokonalovány. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/6306
|
Date:
|
2008-06-02 |
Availability:
|
Pouze v rámci univerzity |
Department:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
B
5441
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account