| dc.contributor.advisor |
Salek, Richardos Nikolaos
|
|
| dc.contributor.author |
Minář, Patrik
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-01 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58388
|
|
| dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývala výrobou a charakteristikou jogurtových nápojů, které byly ochuceny kombuchou z řeckého horského čaje (Sideritis scardica). Byly připraveny dvě sady modelových vzorků v různých poměrech jogurtu a kombuchy, které se od sebe lišily tučností jogurtu. U všech vzorků byla provedena základní fyzikálně-chemická analýza zahrnující stanovení pH, titrační kyselosti a obsahu sušiny. Reologické vlastnosti modelových vzorků byly hodnoceny pomocí tří modelů, a to PowerLaw modelu, Herschel-Bulkley modelu a Bingham modelu, s cílem popsat tokové chování vzorků. Dále bylo provedeno měření barvy a senzorická analýza za účelem zhodnocení organoleptických vlastností modelových vzorků. Z dat získaných z reologické analýzy bylo zjištěno, že vzorky vykazují pseudoplastické chování. Reologické chování modelových vzorků bylo nejlépe popsáno u Herschel-Bulkley modelu. Na základě výsledků získaných z měření barvy lze konstatovat, že vzorky mají typickou barvu pro výchozí suroviny. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že vzorky s vyšším obsahem tuku se jeví jako přijatelnější. |
|
| dc.format |
79 |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
jogurtové nápoje
|
cs |
| dc.subject |
kombucha
|
cs |
| dc.subject |
řecký horský čaj
|
cs |
| dc.subject |
Sideritis scardica
|
cs |
| dc.subject |
reologické vlastnosti
|
cs |
| dc.subject |
fyzikálně-chemická analýza
|
cs |
| dc.subject |
yoghurt drinks
|
en |
| dc.subject |
kombucha
|
en |
| dc.subject |
Greek mountain tea
|
en |
| dc.subject |
Sideritis scardica
|
en |
| dc.subject |
rheological properties
|
en |
| dc.subject |
physicochemical analysis
|
en |
| dc.title |
Jogurtové nápoje ochucené kombuchou z řeckého horského čaje |
|
| dc.title.alternative |
Yoghurt drinks flavored with Greek mountain tea kombucha |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-04 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis focused on the production and characterization of yoghurt drinks flavored with kombucha made from Greek mountain tea (Sideritis scardica). Two sets of model samples with different yogurt-to-kombucha ratios were prepared, differing in yogurt fat content. All samples underwent basic physicochemical analysis, including pH measurement, titratable acidity, and dry matter content. The rheological properties of the samples were evaluated using three models, namely the PowerLaw model, the Herschel-Bulkley model, and the Bingham model, in order to describe the flow behavior of the samples. Furthermore, color measurement and sensory analysis were conducted to assess the organoleptic properties of the samples. Rheological data showed that the samples exhibited pseudoplastic behavior. The flow behavior of the samples was best described by the Herschel-Bulkley model. Based on the color measurements, it can be concluded that the samples displayed typical coloration corresponding to the raw ingredients used. Sensory analysis results indicated that the samples with higher fat content were perceived as more acceptable. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
| dc.identifier.stag |
71100
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-07 |
|