Jogurtové nápoje ochucené kombuchou z řeckého horského čaje

DSpace Repository

Language: English čeština 

Jogurtové nápoje ochucené kombuchou z řeckého horského čaje

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Minář, Patrik
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.issued 2025-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58388
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývala výrobou a charakteristikou jogurtových nápojů, které byly ochuceny kombuchou z řeckého horského čaje (Sideritis scardica). Byly připraveny dvě sady modelových vzorků v různých poměrech jogurtu a kombuchy, které se od sebe lišily tučností jogurtu. U všech vzorků byla provedena základní fyzikálně-chemická analýza zahrnující stanovení pH, titrační kyselosti a obsahu sušiny. Reologické vlastnosti modelových vzorků byly hodnoceny pomocí tří modelů, a to PowerLaw modelu, Herschel-Bulkley modelu a Bingham modelu, s cílem popsat tokové chování vzorků. Dále bylo provedeno měření barvy a senzorická analýza za účelem zhodnocení organoleptických vlastností modelových vzorků. Z dat získaných z reologické analýzy bylo zjištěno, že vzorky vykazují pseudoplastické chování. Reologické chování modelových vzorků bylo nejlépe popsáno u Herschel-Bulkley modelu. Na základě výsledků získaných z měření barvy lze konstatovat, že vzorky mají typickou barvu pro výchozí suroviny. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že vzorky s vyšším obsahem tuku se jeví jako přijatelnější.
dc.format 79
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject jogurtové nápoje cs
dc.subject kombucha cs
dc.subject řecký horský čaj cs
dc.subject Sideritis scardica cs
dc.subject reologické vlastnosti cs
dc.subject fyzikálně-chemická analýza cs
dc.subject yoghurt drinks en
dc.subject kombucha en
dc.subject Greek mountain tea en
dc.subject Sideritis scardica en
dc.subject rheological properties en
dc.subject physicochemical analysis en
dc.title Jogurtové nápoje ochucené kombuchou z řeckého horského čaje
dc.title.alternative Yoghurt drinks flavored with Greek mountain tea kombucha
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2025-06-04
dc.description.abstract-translated This diploma thesis focused on the production and characterization of yoghurt drinks flavored with kombucha made from Greek mountain tea (Sideritis scardica). Two sets of model samples with different yogurt-to-kombucha ratios were prepared, differing in yogurt fat content. All samples underwent basic physicochemical analysis, including pH measurement, titratable acidity, and dry matter content. The rheological properties of the samples were evaluated using three models, namely the PowerLaw model, the Herschel-Bulkley model, and the Bingham model, in order to describe the flow behavior of the samples. Furthermore, color measurement and sensory analysis were conducted to assess the organoleptic properties of the samples. Rheological data showed that the samples exhibited pseudoplastic behavior. The flow behavior of the samples was best described by the Herschel-Bulkley model. Based on the color measurements, it can be concluded that the samples displayed typical coloration corresponding to the raw ingredients used. Sensory analysis results indicated that the samples with higher fat content were perceived as more acceptable.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 71100
dc.date.submitted 2025-05-07


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account