Jogurtové nápoje ochucené kombuchou z řeckého horského čaje
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Jogurtové nápoje ochucené kombuchou z řeckého horského čaje |
| Autor: |
Minář, Patrik
|
| Vedoucí: |
Salek, Richardos Nikolaos
|
|
Abstrakt:
|
Tato diplomová práce se zabývala výrobou a charakteristikou jogurtových nápojů, které byly ochuceny kombuchou z řeckého horského čaje (Sideritis scardica). Byly připraveny dvě sady modelových vzorků v různých poměrech jogurtu a kombuchy, které se od sebe lišily tučností jogurtu. U všech vzorků byla provedena základní fyzikálně-chemická analýza zahrnující stanovení pH, titrační kyselosti a obsahu sušiny. Reologické vlastnosti modelových vzorků byly hodnoceny pomocí tří modelů, a to PowerLaw modelu, Herschel-Bulkley modelu a Bingham modelu, s cílem popsat tokové chování vzorků. Dále bylo provedeno měření barvy a senzorická analýza za účelem zhodnocení organoleptických vlastností modelových vzorků. Z dat získaných z reologické analýzy bylo zjištěno, že vzorky vykazují pseudoplastické chování. Reologické chování modelových vzorků bylo nejlépe popsáno u Herschel-Bulkley modelu. Na základě výsledků získaných z měření barvy lze konstatovat, že vzorky mají typickou barvu pro výchozí suroviny. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že vzorky s vyšším obsahem tuku se jeví jako přijatelnější. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58388
|
|
Datum:
|
2025-01-01 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
|
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet