Oxidační stabilita pupalkového oleje

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Oxidační stabilita pupalkového oleje

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Oxidační stabilita pupalkového oleje
Autor: Březková, Markéta
Vedoucí: Urbánková, Lucie
Abstrakt: Rostlinné oleje představují významnou složku v kosmetickém průmyslu, a to díky jedinečnému složení, které je bohaté na bioaktivní látky. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin však tyto oleje činí náchylnými k oxidaci a dalším degradačním procesům. Tato bakalářská práce se zaměřuje na sledování oxidační stability pupalkového oleje s přidanými přírodními antioxidanty, konkrétně s rozmarýnovým extraktem a vitamínem E. V teoretické části je popsána problematika oxidační stability rostlinných olejů, způsoby jejího prodloužení, metody stanovení oxidační stability. Následně je podrobněji popsán pupalkový olej, jeho vlastnosti, využití v kosmetice a účinky na kůži. Praktická část práce je zaměřena na experimentální stanovení oxidační stability pupalkového oleje. Složení mastných kyselin bylo určeno pomocí plynové chromatografie. Průběh oxidace byl sledován jodometrickou titrací, která umožnila stanovit peroxidové číslo. Přítomnost primárních a sekundárních oxidačních produktů byla hodnocena pomocí UV/Vis spektrofotometrie stanovením konjugovaných dienů a trienů. Oxidační stabilita pupalkového oleje byla dále testovaná pomocí přístroje Rancimat, který simuluje zrychlené stárnutí oleje.
URI: http://hdl.handle.net/10563/58202
Datum: 2025-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Biomateriály a kosmetika


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit

K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet