Netradiční ovoce jako zdroj aktivních látek pro výrobu kosmetiky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Netradiční ovoce jako zdroj aktivních látek pro výrobu kosmetiky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Černeková, Martina
dc.contributor.author Poláková, Karolína
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:50Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:50Z
dc.date.issued 2024-02-05
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56382
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá možností využití netradičního ovoce v kosmetice. Jako varianty netradičního ovoce byl vybrán rakytník řešetlákový a aronie černá. Celkový obsah polyfenolů v tomto netradičním ovoci byl stanoven metodou Folin-Ciocalteu. Dále byl proveden transdermální prostup polyfenolů přes prasečí kůži in vitro. Po tomto prostupu byla měřena koncentrace polyfenolů v jednotlivých částech prasečí kůže opět metodou Folin-Ciocalteu. Těmito metodami byla prokázána koncentrace polyfenolů v jednotlivých fázích měření a částech prasečí kůže jako je oplach capu, odstřižek terčíku, první a druhý strip, epidermis a zbytku prasečí kůže.
dc.format 51 s. (67 387 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kosmetika cs
dc.subject transdermální prostup cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject aktivní látky v kosmetice cs
dc.subject netradiční ovoce cs
dc.subject aronie černá cs
dc.subject rakytník řešetlákový cs
dc.subject cosmetics en
dc.subject transdermal penetration en
dc.subject polyphenols en
dc.subject active ingredients in cosmetics en
dc.subject non-traditional fruits en
dc.subject black chokeberry en
dc.subject sea buckthorn en
dc.title Netradiční ovoce jako zdroj aktivních látek pro výrobu kosmetiky
dc.title.alternative Non-traditional Fruits as a Source of Active Substances for the Production of Cosmetics
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Adámek, Martin
dc.date.accepted 2024-06-11
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with the possibility of using non-traditional fruits in cosmetics. Sea buckthorn and black chokeberry were selected as variants of non-traditional fruits. The total polyphenol content of this non-traditional fruit was determined by the Folin-Ciocalteu method. Furthermore, the transdermal penetration of polyphenols through porcine skin in vitro was conducted. After this permeation, the concentration of polyphenols in different parts of the pig skin was measured again by the Folin-Ciocalteu method. By these methods, the concentration of polyphenols in the different measurement stages and parts of the pig skin such as the cap rinse, the target snip, the first and second strip, the epidermis and the rest of the pig skin was demonstrated.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-discipline Biomaterials and Cosmetics en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Materiály a technologie cs
dc.thesis.degree-program Materials and Technologies en
dc.identifier.stag 68211
dc.date.submitted 2024-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
poláková_2024_dp.pdf 9.002Mb PDF View/Open None
poláková_2024_op.pdf 836.8Kb PDF View/Open None
poláková_2024_vp.pdf 823.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account