Stanovení minerálních prvků u bezlepkových vloček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení minerálních prvků u bezlepkových vloček

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Brzobohatá, Eva
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:12Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:12Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55471
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá charakteristikou vybraných obilovin a pseudoobilovin a z nich vyráběných vloček. V bezlepkových vločkách byl stanoven obsah minerálních a stopových prvků pomocí metody ICP-MS. Nejvyšší koncentrace byly naměřeny u prvků Mg, K a P, koncentrace B, Na, Al, P, S, Ca, Ti, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Sr, Mo a Hg byly řádově v ?g/g. Nejnižší koncentrační zastoupení v ng/g měly prvky Li, Sc, V, Cr, Co, Ga, Ge, As, Y, Rh, Ag, Cd, Sb, Cs, Ba a Pb. Nejnižší obsah makrobiogenních a mikrobiogenních prvků byl naměřen u vzorku rýžových vloček, nejvyšší obsah u vzorku quinoových vloček. Nejvyšší obsah toxických prvků byl změřen u vzorku rýžových vloček.
dc.format 61 s. (70 949 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject obiloviny cs
dc.subject pseudoobiloviny cs
dc.subject vločky cs
dc.subject minerální prvky cs
dc.subject stopové prvky cs
dc.subject toxické prvky cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject cereals en
dc.subject pseudocereals en
dc.subject flakes en
dc.subject mineral elements en
dc.subject trace elements en
dc.subject toxic elements en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Stanovení minerálních prvků u bezlepkových vloček
dc.title.alternative Determination of Minerals and Trace Elements in Gluten-Free Flakes
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2024-06-06
dc.description.abstract-translated The bachelor's thesis is devoted to characteristics of chosen cereal, pseudocereal and flakes made of them. In these non-gluten flakes was determined content of mineral and trace elements using an ICP-MS method. The highest content was measured with elements Mg, K and P, content of elements B, Na, Al, P, S, Ca, Ti, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Sr, Mo and Hg was measured in ?g/g concentration. The lowest content in ng/g concentration was measured of elements Li, Sc, V, Cr, Co, Ga, Ge, As, Y, Rh, Ag, Cd, Sb, Cs, Ba and Pb. The lowest content of macrobiogenic and microbiogenic elements was measured in the sample of rice flakes, the highest content in the sample of quinoa flakes. The highest content of toxic elements was measured in a sample of rice flakes.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Gastronomické technologie cs
dc.thesis.degree-discipline Gastronomy Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68092
dc.date.submitted 2024-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
brzobohatá_2024_dp.pdf 2.783Mb PDF View/Open None
brzobohatá_2024_op.pdf 853.8Kb PDF View/Open None
brzobohatá_2024_vp.pdf 312.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account