Pyrrolizidinové alkaloidy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Pyrrolizidinové alkaloidy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rouchal, Michal
dc.contributor.author Hrbáčová, Tereza
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:23Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:23Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54164
dc.description.abstract Předložená bakalářská práce si klade za cíl poskytnou souhrnné informace týkající se zajímavé skupiny sloučenin souhrnně označovaných jako pyrrolizidinové alkaloidy. Po stručné charakteristice této skupiny látek, je věnována pozornost možnostem jejich biosyntézy, metabolických přeměn a popisu vybraných zástupců této skupiny alkaloidů. Dále je věnována pozornost jejich toxicitě, nejen se zaměřením se na popis potvrzených případů hromadných otrav, ale také na vliv toxicity vůči různým živočišným druhům. Obavy z otravy pyrrolizidinovými alkaloidy se, s ohledem na relativně vysokou pravděpobnost kontaminace potravin, jeví jako oprávněné. Na druhou stranu, někteří zástupci této rodiny látek vykazují zajímavé biologické účinky, což otevírá dveře směrem k jejich možnému budoucímu využití v oblasti medicinální chemie. Velmi důležitou oblastí, která rovněž není ponechána stranou, je analytické stanovení pyrrolizidinových alkaloidů pomocí moderních spektrálních metod.
dc.format 82 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pyrrolizidinové alkaloidy cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject toxicita cs
dc.subject biologická aktivita cs
dc.subject metody strukturní analýzy cs
dc.subject pyrrolizidine alkaloids en
dc.subject food en
dc.subject toxicity en
dc.subject biological activity en
dc.subject structural analysis methods en
dc.title Pyrrolizidinové alkaloidy
dc.title.alternative Pyrrolizidine Alkaloids
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Janovský, Petr
dc.date.accepted 2023-06-13
dc.description.abstract-translated The submitted bachelor thesis aims to provide summary information regarding interesting group of compounds collectively referred to as pyrrolizidine alkaloids. After a brief characterization of this group of substances, attention is paid to the possibilities of their biosynthesis, metabolic transformations and description of selected representatives of this group of alkaloids, respectively. Attention is also paid to their toxicity, not only focusing on the description of confirmed cases of mass poisonings, but also to the effect of toxicity to different animal species. Concerns about poisoning with pyrrolizidine alkaloids appear to be justified, considering the relatively high probability of food contamination. On the other hand, some representatives of this family of substances show interesting biological effects, opening the door to their possible future use in the field of medical chemistry. A very important area, which is also not left out, is the analytical determination of pyrrolizidine alkaloids using modern spectral methods.
dc.description.department Ústav chemie
dc.thesis.degree-discipline Chemie a analýza potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Analysis en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 64669
dc.date.submitted 2023-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
hrbáčová_2023_dp.pdf 2.186Mb PDF View/Open None
hrbáčová_2023_op.pdf 286.1Kb PDF View/Open None
hrbáčová_2023_vp.pdf 150.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account